Pootgoedprijs Agrico komt op € 25,77 per 100 kilo

08-07 | |
Foto: Koos Groenwold
Foto: Koos Groenwold

De uitbetalingsprijs voor pootaardappelen van Agrico komt uit op € 25,77 per 100 kilo over de oogst van 2020.

Deze prijs valt 77 cent hoger uit dan de indicatieprijs die de coöperatie begin mei bekendmaakte. De pootgoedprijs van afgelopen seizoen is de laagste in de laatste zes jaar. Het was dan ook een zeer moeizaam jaar. De uitbetalingsprijs is een gemiddelde voor alle maten in de klassen S tot en met A.

Agrico spreekt zelf van een zeer uitdagend seizoen vanwege corona. Vroege bestemmingen zoals Pakistan en Bangladesh kochten veel pootgoed en dat zorgde voor een heel goede start van de afzet. Daarna kregen de effecten van corona steeds meer invloed op de handel. Zo besloot Algerije tot een invoerquotum van 50.000 ton, terwijl het land normaal gesproken 80.000 ton koopt.

Minder afzet naar Spanje, Italië en Portugal

Bovendien zag Agrico zich ook geconfronteerd met minder afzet naar Spanje, Italië en Portugal. Daar bovenop kwam een aarzelende start in de pootgoedafzet via de fritesindustrie. Later herstelde dit zich, zodat uiteindelijk rassen als Fontane en Markies toch nog uitverkocht raakten.

Egalisatiefonds

Dit resulteerde in grote verschillen in de prijzen die op de diverse markten konden worden gerealiseerd. Om de verschillen in de uitbetaling aan de telers te beperken, heeft Agrico een zogenoemde egalisatiefonds. Vooral de inkomsten uit het ras Fontane hebben moeten bijdragen aan dit fonds om zo de uitbetaling van een aantal exportrassen naar het minimum niveau op te trekken.

Ramaker
John Ramaker RedacteurBeheer