Pootgoedsector furieus op NVWA voor afbreken fraudeonderzoek

De pootgoedsector is furieus dat de NVWA het strafrechtelijk onderzoek naar de pootgoedfraude door Zeeland Trade heeft stop gezet.

De sector vindt het niet vervolgen van een frauderend bedrijf schadelijk voor het imago van het Nederlandse pootgoed.

Kamervragen

VVD-Kamerlid Helma Lodders heeft er vragen over gesteld aan landbouwminister Carola Schouten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil daarom niet reageren, meldt een woordvoerder. “Het is goed gebruik dat eerst de schriftelijke vragen worden beantwoord door de minister.”

Al bestuurlijke maatregelen genomen

Breeders Trust ontving echter in juni een brief van de NVWA waarin de fytosanitaire autoriteit meldt dat het strafrechtelijk onderzoek niet wordt voortgezet. Breeders Trust spoort namens aardappelveredelingsbedrijven illegaal pootgoed op. Volgens de NVWA zijn tegen het frauderende handelsbedrijf al bestuurlijke maatregelen genomen. Ook loopt er vanuit België een strafrechtelijk onderzoek naar de pootgoedfraude.

Nu deden we een keer een beroep op de overheid en dan wordt het onderzoek stopgezet

Directeur Geert Staring, Breeders Trust

‘Zeer slecht signaal’

In het voorjaar van 2019 verkocht handelsbedrijf Zeeland Trade illegaal pootgoed aan boeren in België. Het pootgoed was van een Nederlandse teler en voorzien van vervalste certificaten van keuringsdienst NAK. Breeders Trust deed aangifte tegen Zeeland Trade. Directeur Geert Staring van Breeders Trust krijgt er een vieze smaak van in zijn mond dat de NVWA het onderzoek heeft stopgezet. “Tot nu toe heeft de pootgoedsector bewezen corrigerend te kunnen optreden tegen illegaal pootgoed. Nu deden we een keer een beroep op de overheid en dan wordt het onderzoek stopgezet. Het is een zeer slecht signaal. Fraude brengt de hele pootgoedsector in gevaar. De NAK moet meer bevoegdheden krijgen om op te treden tegen fraude.”

Agrico ontstemd

Ook handelshuis Agrico is ontstemd, zegt Wieger van der Werff, commercieel manager poot- en consumptieaardappelen. “Het is belachelijk dat Zeeland Trade vrijuit gaat terwijl er overweldigend bewijs is tegen het bedrijf. Het is een volstrekt verkeerd signaal naar onze afnemers dat een bedrijf weg komt met deze fraude. Er is veel praktijkkennis weg gegaan bij de NVWA. Ze zijn nu meer bezig met bureaucratische procedures dan met hun eigenlijke werk.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.