Skip to content

Populariteit exotische groente en fruit biedt kansen

De vraag naar exotische groente en fruit neemt toe. Daardoor komt er meer ruimte voor de teelt van exotische gewassen in Nederland.

Bel Impex importeert en handelt in exotische groente en fruit. - Foto: Roel Dijkstra Fotografie premium

Bel Impex importeert en handelt in exotische groente en fruit. - Foto: Roel Dijkstra Fotografie

De vraag naar exotische groente en fruit neemt toe. Daardoor kan er meer ruimte voor de teelt van exotische gewassen in Nederland komen. Het werken met deze producten kent wel veel uitdagingen.

Niet elke exotische groente of vrucht groeit makkelijk in Nederland. Ron van Zwet teelt in zijn kassen bij Almere sopropo, een komkommerachtige, exotische vrucht met een bittere smaak en het uiterlijk van een uit de kluiten gewassen augurk. Het ras dat hij kweekt, viel niet meteen in de smaak bij zijn Surinaamse klanten, inmiddels zijn ze eraan gewend.

Ook andere telers wagen zich aan de teelt van exoten, zoals James Lim die in Zuid-Holland dertien soorten Koreaanse groenten en kruiden kweekt. De afzet regelt hij zelf, zonder tussenhandel.

Jongere generatie stapt af van traditionele keuken

“De markt is tegenwoordig breder dan alleen de hier wonende Surinamers en Aziaten”, zegt Marcel van Lier, directeur van Bel Impex. Dit bedrijf importeert en handelt in exotische groente en fruit. Volgens het bedrijf stapt de jongere generatie stapt steeds meer af van het AGV’tje, geholpen door initiatieven als maaltijdbezorgers HelloFresh.

Zo’n 20% van alle producten die Bel Impex verhandelt, wordt in Nederland geteeld. De rest komt uit het buitenland. Van Lier ziet graag meer telers overstappen op (of hun aanbod uitbreiden met) exotische gewassen. “Makkelijk is het natuurlijk niet. Deze producten vragen om meer warmte. Dat is in deze tijden van torenhoge energieprijzen en stijgende arbeidskosten bijna niet te doen. Dan loont het alleen om grote volumes te telen, maar daar is nog niet voldoende behoefte aan.”

Met ketenpartners exotische groente en fruit impuls geven

Zowel Van Lier van Bel Impex als sopropoteler Van Zwet pleiten voor een betere samenwerking in de keten om de in Holland geteelde exotische gewassen een (betere) kans van slagen te geven.

Van Zwet: “Samenwerking met veredelaars is cruciaal. Zo kunnen betere rassen ontstaan – soorten die goed groeien in het Hollandse klimaat en beter aansluiten bij de smaak van de Nederlandse consument.” Wat betreft Van Lier moeten retailers, tussenhandelaren en telers met elkaar om de tafel om exotische gewassen een impuls te geven

Lees op GFactueel.nl meer over de teelt in Nederland en de handel in exotische producten

Snel delen

Afbeelding
Janneke Vermeulen

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin