Skip to content

Portugal schrapt btw op veel levensmiddelen

Portugal verlaagt de btw op een reeks essentiële levensmiddelen voorlopig van 6 naar 0% om de druk op huishoudens te verminderen.

Nieuws
Food
Portugal schrapt btw levensmiddelen

Het 0-tarief in Portugal geldt voor onder meer groente en fruit, brood, zuivel, vlees en vis en aardappelen. Foto: Canva

Portugal verlaagt de btw op een reeks essentiële levensmiddelen voorlopig van 6 naar 0% om de druk op huishoudens te verminderen.

Het 0-tarief geldt voor onder meer groente en fruit, brood, zuivel, vlees en vis en aardappelen. Ook plantaardige dranken zijn in het ‘Zero BTW mandje’ opgenomen.

Btw-maatregel in ieder geval voor 6 maanden

Minister van Financiën, Fernando Medina, berekende in het parlement dat de ingreep het gemiddelde gezin rond de € 12 per maand kan besparen. Aan de andere kant loopt de overheid ruim € 600 miljoen aan inkomsten mis. Volgens premier Antonio Costa geldt de maatregel in ieder geval voor de komende zes maanden. Tegen die tijd wordt verwacht dat de inflatie ook in Portugal wat af zal vlakken. “Als dat eind oktober niet zo blijkt te zijn, dan moeten we opnieuw rond de tafel.” De premier doet wel een beroep op foodproducenten om ook hun bijdrage te leveren aan een verlaging van de winkelprijzen.

Ook in Nederland is een debat gaande over btw op voeding, maar dan vooral in verband met de stimulering van gezonde voeding.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin