Positief gestemde uienmarkt door goede vraag

14-11-2019 | |
Foto: Cor Salverius Fotografie - Foto: Cor Salverius Fotografie
Foto: Cor Salverius Fotografie

De handel in gele uien is deze week wat rustiger, maar de export loopt prima.

De laatst binnengehaalde uien zijn soms van mindere kwaliteit. Deze uien worden daarom eerst verwerkt, waardoor niet heel veel uien extra worden aangekocht. Het aanbod uien is deze periode iets groter en dat zorgt voor lichte prijsdruk. De beurs in Emmeloord noteert dan ook € 0,50 lager voor zowel gele zaaiuien 30% grof als 60% grof.

Brede afzet

Verpakkers en sorteerders hebben het deze week iets rustiger omdat Senegal de rem een beetje op de uien heeft gezet. De vraag vanuit die kant is iets minder, maar verder blijft de vraag breed. De brede vraag houdt de stemming op de markt positief. Zo gaan kleinverpakkingen naar onder andere Maleisië en de Filipijnen en is het Caribisch gebied goed aan de markt.

Rood goed gevraagd

De vraag naar rode uien zeer goed. Hoewel de hoeveelheid rode uien dit seizoen groter is dan andere jaren is het volume niet enorm vergeleken met de gele uien. De prijs voor rode uien stijgt dan ook sterker bij extra vraag. De beurs in Emmeloord noteert voor rode uien 30% grof € 3 hoger op € 16 tot € 19 per 100 kilo. En voor rode uien 60% grof € 1,75 hoger op € 17 tot € 20. Deze vraag komt voornamelijk vanuit de hoek Sri Lanka, Bangladesh en India.

Exportverbod

India exporteert normaal naar buurlanden, maar het land heeft te maken gehad met heftige neerslag en overstromingen, daardoor zijn minder lokale uien beschikbaar. En een exportverbod is ingesteld. Lokale uien zijn duur en het land importeert, onder andere uit Nederland en China, om het aanbod uien te vergroten en daarmee de consumentenprijs te drukken.

Prognose: gele uienprijs redelijk stabiel; rode uien stijgend.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer