Positieve berichten duwen energieprijzen omhoog

22-12-2020 | | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het Aziatische herstel na de coronapandemie heeft voor de grondstoffenhandel een prijsopdrijvend effect.

Zoals verwacht, gaat steeds meer gas naar de Aziatische markt. Door de grotere vraag vanuit Aziƫ, stegen afgelopen week ook de prijzen voor gas op de Europese markt. De prijzen van de daghandel hebben afgelopen week een lichte daling laten zien als gevolg van de milde temperaturen. De prijzen hadden lager kunnen zijn, als er minder gas nodig was geweest voor de opwekking van electra.

Vraag en aanbod nog net in balans

Zo goed als alle gascentrales in Nederland zijn in bedrijf voor de opwekking van electra. Een mager electra-aanbod is hiervan de oorzaak. Er is minder aanvoer mogelijk uit Denemarken en Groot Brittaniƫ, dus is de daghandel tot eind januari mogelijk volatieler. Op dagen dat er minder aanvoer van windenergie is, is namelijk geen andere vervangende opwekking mogelijk.

De langetermijncontracten zijn licht gestegen, mede door toedoen van een eindejaarsrun. CO2-emissierechten zijn tegenwoordig een gewilde commodity om mee te speculeren en de beurzen hebben naar het einde van het jaar een sprintje getrokken.

Plafond olieprijs lijkt bereikt

De prijzen voor ruwe olie stegen tot de hoogste waarde sinds het vroege voorjaar, nadat in de VS het Pfizer-vaccin is goedgekeurd. Ondertussen bereiden handelaren, die de afgelopen weken met hernieuwde gretigheid olie hebben gekocht, zich voor op een marktcorrectie. Handelaren van hedgefondsen vertraagden hun aankopen van ruwe olie en derivatencontracten, aldus marktkenners. Dit is voor de vijfde week op rij dat handelaren groot inkopen vanwege een robuust vertrouwen over de toekomstige vraag naar olie. Het Aziatische herstel van de pandemie is zeker optimistisch voor olie. Volgens een recent Bloomberg-rapport zijn de brandstofvoorraden gestaag aan het afnemen, waarbij India, China en Japan een herstel van de vraag naar benzine melden.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.