Positieve stemming op de eiermarkt

17-01-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De week begon erg rustig, maar in de loop van de week werd de eiermarkt vriendelijker.

Ondanks dat de noteringen voor scharrelkuikens nog wat zakken is de stemming positief. De handel verloopt vlot en zowel pluimveehouders als handelaren hebben het idee dat de prijsbodem al bijna bereikt is.

Voorraden niet groot

De voorraden bij de verwerkende industrie zijn niet groot. De kooplust vanuit deze hoek is duidelijk aanwezig. De kooieierprijs stabiliseert deze week met een mutatie net onder de € 0,83 per kilo.

Stabilisering prijs

De goede vraag uit de industrie zal ook een bodem in de scharrelmarkt leggen. De verwachting is dat ook daar de prijs zal stabiliseren. Deze week daalden de noteringen nog. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram daalt € 0,15 naar € 7,41 per 100. Daarmee is de daling nog niet half zo groot als de € 0,33 van de week ervoor.

Het huidige prijsniveau is weliswaar ruim € 1 lager dan in de piek net voor kerst. Toch is het geen verkeerde prijs voor de tijd van het jaar. Met € 7,41 per 100 staat de NOP richtprijs € 0,40 hoger dan vorig jaar in week 3.

Duitse markt

Op de Duitse markt is de vraag naar biologische en freiland-eieren groter dan het aanbod. Dit komt met name door de stijgende vraag naar deze wat exclusievere eiersoorten. De consument is steeds meer bereid om de meerprijs te betalen voor het duurzame stempel dat deze eiersoorten hebben. Op de boer in ons land worden deze eieren nog niet voor hogere prijzen binnengehaald, maar de vraag naar deze eiersoorten is ook in ons land goed.

De vogelgriep in Polen geeft onderhuids wel wat zorgen. “Het kan net zo snel hier zijn als het daar opdook”, licht een eierhandelaar zijn zorg toe.

Prognose: stabilisatie.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer