Positieve zuivelmarkt met twijfel aan de onderkant

30-01-2020 | |
Boter inpakken. Foto: Ruud Ploeg
Boter inpakken. Foto: Ruud Ploeg

In een verder positieve zuivelmarkt, begint het aan de onderkant iets te knagen.

De zuivelgrondstoffen die de veevoersector in gaan, ontmoeten langzamerhand meer weerstand. Het wordt uitgelegd als het eerste, toch licht voelbare effect van zorg over het coronavirus dat China in de greep houdt. Wei, permeaat en andere voergrondstoffen doen het iets moeilijker. Sommige partijen verwachten volgende week ook een iets moeizamere Fonterra-veiling. Want als vele tientallen miljoenen mensen de straat niet op mogen, heeft dat toch effect op de consumptie.

Meer onzekerheden dan grote problemen

Voorlopig gaat het echter meer om onzekerheden dan om keiharde problemen. De goede melkpoedermarkt trekt de meeste prijzen nog steeds omhoog. Ook de kaasmarkt heeft baat bij de goede poedermarkt. Doordat veel melk in mageremelkpoeder en boter gaat – dit is nu al weken de beste verwaarding – is er ook weer meer ruimte op de kaasmarkt gekomen.

Nederlandse foliekaas brengt af fabriek minstens € 3,10 per kilo op. Een prijs van € 3,15 lijkt te hoog, maar op bijvoorbeeld DAO.eu wordt al geboden op € 3,12. Duitse foliekaas noteert gemiddeld 5 cent lager. De mozzarellaprijs ligt ook op ongeveer € 3,10 per kilo. Dat is beter dan velen hadden verwacht, met nu een hogere productie. Een goede vraag vanuit Azië houdt de prijs evenwel op niveau.

Prijs mageremelkpoeder schommelt

Mageremelkpoeder schommelt qua prijs tussen de € 2.650 en € 2.665 per ton. Een niveau van € 2.700 lijkt vooralsnog onhaalbaar. De boterprijs is stabiel, al was een nieuw Duits retailcontract 20 cent lager afgesloten op € 3,56. De roomprijs trok ondertussen aan.

Prognose: positieve markt, aarzelingen bij feed-producten.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer