Positivisme kenmerkt eiermarkt

04-06-2021 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Eieren gaan over de gehele linie vlot weg. De markt is door de coronaversoepeling positief gestemd.

Net als vorig jaar rond deze tijd is er sprake van een positieve stemming op de eiermarkt. Van een vrije val na Pinksteren is allerminst sprake. Dat is toch opvallend. In het post-coronatijdperk zakten de eierprijzen met de zomer in aantocht traditiegetrouw. De coronaversoepelingen en ruimere openingstijden van de horeca zorgen voor een positief sentiment op de eiermarkt. Wel is het de vraag welk effect de hogere temperaturen hebben op de eierconsumptie. Voor de iets langere termijn is het afwachten of Nederlanders en Duitsers komende zomer massaal naar warmere oorden op vakantie gaan. Dat zou de vraag naar eieren niet ten goede komen, zo is de verwachting.

Markt loopt goed door

De markt is in evenwicht en loopt goed door. Eieren worden goedgevraagd, ook de industrie doet goed mee. Er zijn voldoende witte eieren. Het aanbod van bruine eieren is wat lager. Dat is terug te zien in de prijs. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt een dubbeltje naar € 6,82 per 100 stuks. De NOP-prijs voor witte scharreleieren van die gewichtsklasse stijgt met 8 cent naar € 6,18 per 100 eieren.

De nog altijd geldende ophokplicht zorgt voor verdringing in de markt. Vrije-uitloopeieren concurreren met scharreleieren. Insiders spreken de verwachting uit dat het opheffen van de ophokplicht een positief effect heeft op de prijzen.

Prognose: lichte stijging.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Poelsma
Bouke Poelsma Freelance redacteur
Meer over


Beheer