Doorgaan naar artikel

PotatoNL maakt flinke sprong naar € 36,50

Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

Na de prijsverhogingen op de Belgische aardappelmarkt wordt ook in Nederland een flinke sprong omhoog gemaakt.

De categorie 1-notering voor fritesgeschikte aardappelen stijgt met € 2,25 naar € 30 tot € 36,50 per 100 kilo. De bandbreedte wordt deze week flink opgerekt doordat de bovenkant van € 32 naar € 36,50 gaat. Fontanes en Innovators zijn de belangrijkste rassen.

De laatste keer dat voor fritesgeschikte aardappelen met bestemming Nederland, België of Duitsland werd genoteerd op dit niveau was in juni 2013 toen de beurs in Emmeloord nog een aardappelnotering had. Het is een mooie notering, maar het is goed om te beseffen dat (contract)prijzen en kosten nu op een heel ander niveau liggen dan tien jaar geleden.

Agria’s zijn ook voor flink meer verkocht waardoor de categorie 2-notering naar € 35 tot € 39 schiet. Deze notering heeft sinds mei 2019 niet meer op zo’n hoog niveau gestaan. Het aantal kopers – die aan de bovenkant van de notering betalen – is maar zeer beperkt. Verwerkers in deze notering zitten minder ingedekt met contracten en willen nu meer betalen. Hogere prijzen worden ook al genoemd; het blijft afwachten of de prijzen op dit niveau stand weten te houden.

De fritesindustrie trekt de kar

Het is wel duidelijk dat de fritesindustrie de aardappelkar trekt. Zo loopt de export namelijk niet heel hard. Er is wel vraag, maar er wordt weinig aangeboden. En het weer speelt natuurlijk een grote rol in de prijsverhogingen. Door de nattigheid zijn op veel plekken nog geen aardappelen gepoot.

Ook op de termijnmarkt in Leipzig is de stemming positiever geworden. De notering voor het eerst aflopende april-contract steeg eind vorige week al naar € 33 per 100 kilo. En op 17 april werd grofweg tussen € 33,50 en € 34,80 gehandeld.

Prognose: stijgende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin