Doorgaan naar artikel

PotatoNL noteert niet wegens grote prijsverschillen

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Belgapom heeft de aardappelnoteringen voor Bintje, Fontane en Challenger afgelopen vrijdag 13 maart verlaagd naar € 10 per 100 kilo. Daarmee liggen de prijzen € 2 lager dan een week geleden.

De aardappelmarkt is bezig met een glijvlucht waarvan het einde nog niet in zicht is. De stemming in de markt is bijzonder flauw. Door een gebrek aan vraag worden de prijzen steeds verder verlaagd. Kopers zijn extra terughoudend nu de prijzen zo sterk omlaag gaan. De commissie van PotatoNL heeft in ruime meerderheid besloten om vanwege de grote verschillen in prijs van aardappelen die worden meegeleverd en de vrije aardappelen waarvan bijna geen handel is om deze week niet te noteren. Bovendien zijn de vooruitzichten verre van rooskleurig. Normaal gesproken is er op de termijnmarkt sprake van een premie op de directe handel, maar op dit moment is het tegendeel het geval.

Termijnmarkt in diepe put

In het zog van de wereldwijde paniek door het coronavirus op de aandelenbeurzen zit ook de handel op de aardappeltermijnmarkt in een diepe put. Op maandag 16 maart zakte de handel in het aprilcontract op de beurs in Leipzig tot ruim onder de € 5 per 100 kilo. Nog niet zo lang geleden werd voor deze aardappelen € 12 per 100 kilo meer betaald. Vooral de laatste twee weken ging de prijs op de termijnmarkt hard omlaag. Begin deze maand noteerde de handel op levering april nog € 14 per 100 kilo. Begin vorige week zakte de notering rap door de grens van € 10 per 100 kilo. Eventjes krabbelde de handel daarna iets op, maar naarmate de week vorderde, werd de dalende lijn weer ingezet, met op maandag een nieuw dieptepunt nadat de prijzen onder de € 5 per 100 kilo zakken. De vooruitzichten zijn verre van rooskleurig. Normaal gesproken is er op de termijnmarkt sprake van een premie op de directe handel, maar op dit moment is het tegendeel het geval.

Horeca neemt niets af

De verwerkende industrie voor fastfood ligt stil, omdat de vraag vanuit de horeca is weggevallen doordat sinds zondagavond alle horecagelegenheden in Nederland zijn gesloten. De vraag vanuit de horeca valt weg, maar supermarkten vangen deels die weggevallen vraag op omdat consumenten meer diepvriesfrites kopen. Ook de export heeft het druk. Agria’s gaan meer naar Spanje dan de voorgaande weken en ook de binnenlandse vraag is sterk. Maar het wegvallen van de vraag naar frites zet druk op de binnenlandse markt, omdat er normaal gesproken zoveel wordt geëxporteerd kan dat niet allemaal worden opgevangen. Er zal een nieuw evenwicht moeten komen.

Prognose: prijsdruk.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin