Doorgaan naar artikel

PotatoNL noteert voor frites op € 1,50 tot € 4

Fritesaardappelen in de bewaring. - Foto: Cor Salverius Fotografie

Fritesaardappelen in de bewaring. - Foto: Cor Salverius Fotografie

PotatoNL noteert deze week weer voor de fritesaardappelen, categorie 1, op € 1,50 tot € 4 per 100 kilo.

De afzet van frites zorgt ervoor dat de prijzen hard onderuit zijn gegaan, vergeleken met de voorgaande vastgestelde noteringen. Op 9 maart werd voor het laatst genoteerd op € 12 tot € 15,50 per 100 kilo. Voor fritesaardappelen is vrijwel geen handel, maar er gingen toch wat aardappelen tussen € 3 en € 4 weg. De onderkant van de notering is voor aardappelen die voor veevoer worden opgehaald.

Lees verder onder de grafiek.

Aardappelen voor veevoer

Veevoer lijkt voor sommige telers de enige optie om de aardappelen af te zetten. PotatoNL houdt deze week de notering voor veevoeraardappelen gelijk op € 1 tot € 2 per 100 kilo. Veehouders stellen zich ondertussen meer afwachtend op omdat er een berg fritesaardappelen ligt zonder bestemming. Half maart lagen de aardappelprijzen voor de veehouders nog op € 5 per 100 kilo. Begin vorige week werd rond € 4 per 100 kilo betaald en sinds eind vorige week worden veevoeraardappelen aangeboden bij veehouders voor € 3 per 100 kilo. Transport en handel zit dan nog tussen de telersprijs van PotatoNL en de prijs die de veehouder betaalt.

Andere afzetkanalen

De exportprijzen dalen deze week met 25 cent naar op € 5 tot € 6,50 per 100 kilo, exclusief fritesbestemming. De Europese vraag naar consumptieaardappelen voor de retail is goed. De Oost-Europese klanten vroegen dit seizoen al meer aardappelen, omdat de eigen teelt tegenviel. Exporteurs kopen fritesaardappelen die ook voor de consumptie weg kunnen en laten daardoor bovenmaatse aardappelen liggen. Maar er zitten wel eisen aan de fritesaardappelen die voor export weggaan. Zo zijn de aardappelen alleen exportgeschikt vanaf 50/55 millimeter opwaarts, vrij van grond en zonder drukplekken. Verder blijft bovenmaats pootgoed wel naar het Caribisch gebied gaan, want die markt vraagt mooie blanke aardappelen. Maar vergeleken met de fritesafzet is de exportmarkt niet zo groot.

Avebe beschermt eigen telers

Verder hopen verschillende telers dat Avebe toch een flinke berg fritesaardappelen kan wegnemen, omdat deze anders nergens naartoe kunnen. Maar Avebe geeft aan geen overloopventiel van de fritesindustrie te zijn en beschermt eigen zetmeelaardappeltelers. Alles lijkt beter dan de aardappelen naar de vergister te moeten doen. De hele sector kijkt dan ook uit naar de uitkomst van het overleg tussen de brancheorganisatie Akkerbouw (BO) en het ministerie van Landbouw.

Prognose: prijsdruk.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin