PotatoNL noteert voor nieuwe oogst op € 25

08-08 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

PotatoNL noteert deze week niet meer voor de oude oogst.

Voor de nieuwe oogst wordt € 2 hoger genoteerd op € 20 tot € 25 per 100 kilo voor de categorie 1-notering. Voor de fritesgeschikte aardappelen die niet onder de eerste categorie vallen wordt op € 22 tot € 25 genoteerd (categorie 2: +€ 1,50).

Het is kurkdroog, voornamelijk in de kustprovincies. De verwachting is dat de aardappelen flink zullen lijden door de aankomende hittegolf.

Forse prijsstijging Belgapom

Het Belgische Belgapom noteerde afgelopen week vrijdag voor de vroege aardappelen € 5 hoger op € 25 per 100 kilo. Dat is een forse prijsstijging. In de zomer van 2018, toen het ook erg warm en droog was startte de Belgapom-notering voor vroege aardappelen met € 25 op 31 augustus.

Belgapom wijzigde de stemming van vast naar stabiel. Door het tekort aan aardappelen was er deze week aanbod op € 25. Telers willen wel rooien voor deze prijs, waar voor € 20 de rooimachine in de schuur bleef staan.

De zorgen in België zijn groot. De opbrengsten vallen flink tegen en op veel plaatsen kan men niet rooien omdat er niet kan of mag worden beregend. Verschillende handelaren hebben aardappelen op papier staan, maar deze kunnen niet van het land worden gehaald.

De gewassen gaan snel op hun retour door het droge en warme weer. En deze week schiet de temperatuur volgens de laatste voorspellingen meerdere dagen tot boven de 30 graden. Dat is zeer ongunstig voor de planten.

Het Duitse Reka noteerde eind vorige week voor vroege aardappelrassen op € 23 per 100 kilo.

Aardappelnotering op termijnmarkt blijft stijgen

Ook op de termijnmark blijft de aardappelnotering flink stijgen ingegeven door het verwachte aanhoudende droge en hete weer. Het eerst aflopende aprilcontract bewoog maandag 8 augustus tussen € 28,50 en € 29 per 100 kilo. De handelsdag werd afgesloten met € 28,50 per 100 kilo.

Prognose: stijgende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer