Doorgaan naar artikel

PotatoNL overtreft Belgapom-prijs met minimaal € 40 per 100 kilo

Aardappelen. Foto: Canva premium

Aardappelen. Foto: Canva

Niet alleen de Nederlandse en Belgische aardappelprijzen zijn flink gestegen naar ongekend hoge € 40 plus prijzen. Alle West-Europese landen moeten mee.

Om verzekerd te zijn van grondstof in de aansluiting naar de nieuwe oogst moeten aardappelverwerkers maatregelen treffen. De huidige natte weersomstandigheden zijn ongunstig voor pootwerkzaamheden. In België zitten nog lang niet alle vroege aardappelen in de grond. En eind deze week is wederom neerslag verwacht.

Ongekend hoge prijzen

Niet alleen de Nederlandse en Belgische aardappelprijzen zijn flink gestegen naar ongekend hoge € 40 plus prijzen. Alle West-Europese landen moeten mee. In recordjaar 1976 waren de aardappelprijzen ook hoog. Toen betaalde men op de termijnmarkt ruim 70 gulden voor 100 kilo aardappelen. Aardappelen werden toen zelfs vanuit de Verenigde Staten geïmporteerd en destijds mochten Belgische aardappelen niet worden uitgevoerd.

Vorige noteringen

De cashsettlement – waarop nog openstaande aprilcontracten op de termijnmarkt worden afgerekend – steeg vorige week al naar € 35,40 per 100 kilo. Dat is de hoogste stand sinds het ontstaan van de Europese Potato Index in november 2009.

Na het extreem droge jaar 2018 werden de aprilcontracten op de termijnmarkt afgewikkeld op een prijsniveau van net iets minder dan € 28 per 100 kilo. In dat seizoen kwam de wekelijkse Europese aardappelindex regelmatig boven de € 30, maar toen is de € 32 nooit bereikt. De index bereikte een keer bijna de € 34 en dat was de laatste notering van oogst 2012. In juni 2013 piekte de notering op € 33,60 per 100 kilo.

Op de termijnmarkt in Leipzig piekte eerst aflopende juni-contract 28 april op € 41,50 per 100 kilo om de handelsdag met € 40,70 af te sluiten. De notering van het april 2024 contract staat sinds eind april vrij stabiel op € 25.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin