PotatoNL: prijsstijging gaat door

Laden van aardappelen voor fritesverwerking. - Foto: Koos Groenewold
Laden van aardappelen voor fritesverwerking. - Foto: Koos Groenewold

In Nederland wordt voor fritesgeschikte aardappelen die verwerkt worden in Nederland, Duitsland en België op € 12,75 tot € 18,50 per 100 kilo genoteerd (categorie 1).

Dat is € 0,88 hoger dan een week eerder. Voor fritesgeschikt categorie 2 staat de PotatoNL-notering op € 18 tot € 21 (+€ 1). De verwerkende industrie draait op volle toeren.

Goede kwaliteit Agria’s en Innovators zijn in trek. De problemen met rotte aardappelen in de opslag vallen tot dusver mee. Vorige week maakten verschillende fritesgeschikte noteringen in West-Europese aardappelproducerende landen al een voorzichtige stap omhoog. Het Duitse Reka verhoogde 5 november voor alle fritesgeschikte rassen de noteringen; waaronder Fontanes naar € 13 (+€ 0,50) en Innovator op € 16 (+€ 1). Het Belgische Belgapom ging daar niet in mee met de notering voor Fontane. Belgapom sloot vrijdag de eerste week van november af met een onveranderde Fontane-notering op € 12 per 100 kilo. De waarnemingsprijs voor Bintje steeg wel met € 2 naar € 15 per 100 kilo. Hoewel Fontane het grootste fritesgeschikte ras voor de diepvriesindustrie is, geeft de prijsverhoging van Bintjes aan dat er wat speelt op de aardappelmarkt. Schillerijen betalen deze hogere prijs voor Bintjes, die komt niet vanuit de diepvriesverwerkers.

Rustige termijnmarkt

De interesse is er vanuit de industrie om te kopen, maar meeste prijzen stijgen voorzichtig of blijven gelijk. De termijnmarkt staat sinds eind vorige week onder druk en de notering van het april 2022-contract bewoog maandag 8 november rond € 19,50 per 100 kilo. Dat is het laagste niveau sinds eind september.

Prognose: vaste aardappelmarkt

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer