PotatoNL schroeft notering verder omhoog

23-05 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De noteringscommissie van PotatoNL heeft haar belangrijkste notering van fritesgeschikte aardappelen nog maar weer wat verhoogd. Er komt deze week nog eens € 1 bovenop de prijs, waarmee de notering uitkomt op € 25,50 tot € 27 per 100 kilo.

De prijs van deze aardappelen is inmiddels verdubbeld ten opzichte van het laagste niveau midden oktober vorig jaar. Sindsdien kwam er bijna wekelijks iets bovenop de prijs, op de dipjes van begin december en in de maand maart na.

Eensgezindheid over prijzen

De prijsbeweging van PotatoNL is wel opvallend. Want elders is het op dit moment een vlakke bedoening. Duitsland (Reka), België (PCA/Fiwap en Belgapom) en Frankrijk (RNM); ze noteren allemaal stabiel. Ze zijn ook vrij eensgezind over de prijzen, met een bodem op € 25 per 100 kilo. In Duitsland noteert Innovator daar nog iets boven met een stabiele prijs van € 26,50 per 100 kilo.

Belgische kooplust heeft de markt in de afgelopen weken naar een hoger niveau getild. Maar bij het bereiken van een prijsniveau van € 25 raakte de vaart er wat uit. De kooplust zakte weer wat in en vraag en aanbod kwamen zodoende weer in evenwicht.

Nauwelijks omzetten termijnmarkt

Van de termijnmarkt is wat de oude oogst betreft ook niet zo veel meer te verwachten. Er zijn nauwelijks omzetten op levering juni. Afgelopen week slechts 12 contractjes van 25 ton elk. En met minder dan 700 openstaande contracten en een prijsniveau dat net onder de € 25 ligt, hoeven hier geen wonderen te worden verwacht.

En dan de nieuwe oogst. Ook daar weinig omzetten. De regen van vorige week drukte de notering onder de € 22 per 100 kilo. Dat is nog wel een relatief hoog prijsniveau voor de tijd van het jaar. Maar met alle dagen wel iets van regen in het vooruitzicht is er weinig animo om zaken te doen op de termijnmarkt. Grote neerslaghoeveelheden worden er weliswaar niet verwacht, maar met het buiige karakter kan het nog alle kanten op. Vooralsnog kijkt men even de kat uit de boom.

Prognose: stabiele tot licht hogere prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer