PotatoNL verlaagt notering; termijnmarkt herstelt

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De paniek die op een termijnmarkt kan ontstaan, slaat niet zo snel door op de fysieke markt.

Er zijn zeker zorgen over de strengere maatregelen in Europese landen, onder andere voor de afzet van de out-of-home markt. Maar ondertussen draait de industrie volop, want de afzetmarkt van bevroren frites is groter dan alleen Europa. Sinds vorige week hebben verschillende Belgische en Duitse beurzen de noteringen dan ook onveranderd gelaten.

In Nederland verlaagt PotatoNL deze week wel de notering voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1); deze daalt met € 1,38 naar € 11,50 tot € 17 per 100 kilo. Er zijn afgelopen week veel transacties ingebracht, waaronder een af-landpartij van Fontane. De notering voor Regular-frites, waar Fontanes onder vallen, kwam aan de onderkant daardoor op € 11,50. Aangezien de noteringscommissie noteert op basis van gedane transacties van de afgelopen zeven dagen is de af-landpartij ook meegenomen, want de notering dient een weergave te zijn van de reële handelswaarde van de genoteerde aardappelen.

Termijnmarkt omhoog

De aardappelnotering daalde vorige week fors. Voor het eerst aflopende aprilcontract sloot de handelsweek met € 16,90. Er werden vorige week gemiddeld 124 contracten per dag verhandeld. Een week eerder waren dat gemiddeld 24 contracten per dag. Het geeft aan hoeveel spanning vorige week op de termijnmarkt was; speculanten reageerden sterk op berichten over nieuwe coronamaatregelen. Na het weekend begon de termijnmarktnotering op de steunlijn van € 17. Op 15 november sluit het eerst aflopende aprilcontract op € 18,10 per 100 kilo. Dat is zo’n € 1,50 lager dan het niveau van een week geleden.

Prognose: vaste ondertoon.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer