PotatoNL zet notering fritesaardappelen steviger weg

06-02 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

PotatoNL zet deze week de notering voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1) steviger op € 27,50 tot € 30,50 per 100 kilo. De onderkant stijgt met € 1,50 ten opzichte van vorige week.

Voor categorie 2 stijgt de notering met € 1,75 naar € 30 tot € 31,50; deze notering stijgt voornamelijk door Agria’s. Nederlandse fabrieken maken iets minder makkelijk de stap naar boven dan de Belgische, maar ook hier kruipen prijzen omhoog.

Belgische verwerkers actief op de markt

De verwachting was een paar weken geleden dat telers voor € 30 per 100 kilo voor Fontanes de schuurdeur wel open zouden doen en dat is ook zo gebleken. Telers verkopen de aardappelen op dit prijsniveau. Belgische verwerkers zijn de meest actieve kopers op de markt; zij betalen af-boerderijprijzen, wat inhoudt dat hoe verder het transport is, hoe lager de af-boerderijprijs uitvalt.

Voor Innovators ging vrijdag 3 februari de waarnemingsprijs van het Belgische Belgapom weer omhoog. Deze prijs steeg op 3 februari met € 1 naar € 31 per 100 kilo. Verwerkers hebben Innovators mondjesmaat nodig, maar de beschikbaarheid is ook niet ruim. In België vallen de opbrengsten door de droge en warme zomer tegen, waardoor het veelal overkilo’s zijn die worden verkocht. Telers met goede, vrije Innovators verkopen niet. Aan de andere kant overwegen sommige telers die een partij minder goed in de schuur hebben liggen, om niet te hoge bewaarkosten te maken en toch voor een iets lagere prijs te verkopen.

Goede afzet van frites

Verder is de afzet van frites op de wereldmarkt goed, waardoor de verwerkende industrie op volle toeren draait. Dat draagt bij aan de positieve stemming op de aardappelmarkt.

De verwachting is dat de aardappelmarkt de komende maanden in rustiger vaarwater komt en wellicht volgt eind maart of in april een nieuwe inkoopronde. Maar als in april boeren op het land bezig zijn, zal men vaster op de aardappelen kunnen zitten. Er zijn namelijk telers die wachten op € 35.

Prognose: vaste stemming.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer