Doorgaan naar artikel

PotatoNL zet notering op € 60

hogere prijzen aardappelmarkt premium

De categorie-2 aardappelen gaan veelal naar de schillerij of verse frites, maar ook door de Belgische verwerkende industrie worden deze hoge prijzen betaald. Foto: Canva

De aardappelmarkt is helemaal los met nog hogere prijzen.

Een paar maanden geleden durfde men nog niet te dromen over € 60 per 100 kilo, maar het is nu realiteit. De PotatoNL-notering (categorie 1) stijgt maandag 12 juni naar € 52 tot € 60 per 100 kilo. Dat was een stijging van € 4 ten opzichte van de voorgaande week. Voor de categorie 2-notering wordt € 4,50 hoger genoteerd op € 54 tot € 60.

De prijs doet er eigenlijk niet toe. De vraag is of de aardappelen geschikt zijn voor een bepaalde bestemming en dan speelt de prijs geen rol meer. De categorie-2 aardappelen gaan veelal naar de schillerij of verse frites, maar ook door de Belgische verwerkende industrie worden deze hoge prijzen betaald.

Een groot gedeelte van het seizoen is € 30 een drempel geweest. Eind januari werd daar het eerst overheen gegaan en vanaf toen bleven de prijzen – met een dipje in maart – stijgen.

Het weer speelt nu natuurlijk ook een rol. Het gaat er niet alleen om hoeveel oude aardappelen er nog zijn, maar ook wanneer de voldoende nieuwe oogst op de markt komt. Dat houdt tot dusver de opwaartse druk op de aardappelmarkt.

Notering Fontanes flink omhoog

Belgapom verhoogde vrijdag 9 juni de notering voor Fontanes naar € 55 (+€ 5). De notering heeft flinke stappen gezet de afgelopen weken; begin mei stond de Fontane-notering nog op € 40. Voor Markies bleef de waarnemingsprijs op € 55 staan, die prijs werd eind mei ook al betaald. Schilbedrijven die echt zonder aardappelen zitten, betalen wel € 55. In België werden Fontanes, Markies en een beetje Innovators verkocht. Bintjes en Challengers zijn niet meer beschikbaar.

Prognose: stijgende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin