Doorgaan naar artikel

Poultry Council tegen corona-sluiting fabrieken

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

De Britse Poultry Council, de koepelorganisatie voor de pluimveesector, wil dat het sluiten van vleesverwerkende bedrijven wegens coronaclusters zoveel mogelijk wordt voorkomen.

“We moeten ervoor zorgen dat pluimveevleesbedrijven die te maken hebben met een corona-uitbraak de doorvoer zoveel mogelijk op gang kunnen houden, zelfs als het betekent dat er een beperkt aantal werknemers op het bedrijf moet blijven”, zegt directeur Richard Griffiths.

De afgelopen weken zijn in het Verenigd Koninkrijk regelmatig grote vlees- en voedingsbedrijven tijdelijk gesloten, nadat er clusters coronabesmettingen onder het personeel waren vastgesteld. Dat gebeurde onder meer met kippenbedrijven van 2 Sisters Food Group in Wales en Schotland, een ander kippenverwerkend bedrijf in Norfolk, maar ook een grote sandwichfabriek van Greencore en een broodjesfabriek van Greggs.

Kippen en kalkoenen geruimd

Eerder deze week werd bekend dat er meer dan 400.000 kippen en kalkoenen geruimd zijn, omdat ze niet snel genoeg verwerkt werden. Griffiths benadrukt dat er weinig reserve capaciteit is ‘omdat de Britse kippenverwerking zo efficient is’. “We produceren en slachten rond de 20 miljoen dieren per week, waarvan ruim 95% kippen. De meerderheid wordt verwerkt in een klein aantal grote fabrieken met een capaciteit van twee miljoen dieren per week of meer. Als één groot slachtbedrijf buiten bedrijf raakt, dan leidt dat niet alleen tot een interruptie van de voedselketen met tekorten en uiteindelijk banenverlies, maar ook tot grootschalige problemen voor het welzijn van de dieren.”

We moeten ook de voedselvoorziening en het dierenwelzijn veilig stellen

Griffiths: “Hoeveel voorbereidingen we ook treffen en hoe waakzaam we ook zijn, niets kan volledige bescherming tegen corona bieden. We moeten prioriteit geven aan de gezondheid van de mensen, maar we moeten ook de voedselvoorziening en het dierenwelzijn veilig stellen. De Britse pluimveesector werkt ongelofelijk hard om onze voedingshelden te beschermen en heeft al het mogelijke en meer gedaan om het land gaande te houden tijdens deze grootste crisis in ons bestaan.”

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin