Powell tempert vrees voor hogere rente

Foto: Canva
Foto: Canva

Een paar dagen werd op financiële markten gevreesd voor hogere rentes en dat drukt dan doorgaans de koersen op aandelenbeurzen.

Dat de rente kan gaan stijgen, heeft te maken met verwachtingen over inflatie. Prijzen voor grondstoffen stijgen al en als die worden verwerkt in producten gaan uiteindelijk ook de prijzen voor de eindgebruikers omhoog. Prijzen kunnen ook stijgen als steeds meer landen de coronamaatregelen kunnen verlichten met het toenemend aantal vaccinaties en lagere aantallen besmettingen. Om oververhitting van economieën te voorkomen, draaien centrale banken dan wellicht al weer aan de renteknop door die te verhogen of in ieder geval minder negatief vast te stellen.

Steun blijft nodig

Deze week maakte Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve (Fed), bekend dat de economie nog steeds steun nodig heeft van de Fed. De focus blijft liggen op het weer aan het werk krijgen van Amerikanen nu herstel van de economie door vaccinaties dichterbij komt. Dat meldde persbureau Reuters op basis van uitspraken van Powell in een zitting van de Amerikaanse senaat. Hij gaf aan dat de rente laag zal blijven en dat de Fed voorlopig doorgaat met het opkopen van obligaties, nu voor circa $ 120 miljard per maand.

Dollarkoers lager

De dollar is inmiddels al weer duidelijk in waarde gedaald ten opzichte van de euro in vergelijking met begin februari. Toen steeg de koers door de $ 1,20-grens. Inmiddels staat de dollar al weer aanmerkelijk zwakker. Op 25 februari noteerde de ECB de wisselkoers op $ 1,2225 per euro. Duidelijk lager dan de voorspellingen van financiële analisten een paar weken geleden. De onzekerheid is nog steeds groot en dat duurt in ieder geval zolang corona niet onder controle is.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.