PPA betaalt uientelers recordprijs af-landpool

19-12-2022 | |
Foto: Cor Salverius
Foto: Cor Salverius

De af-landpool Professional Partners in Agribusiness (PPA) gele uien realiseerde een prijs van € 26,31 per 100 kilo. Een uitstekende prijs volgens de PPA. Voor rode uien 60% grof in de pool is de prijs € 25,06. Zowel de gele als rode af-landpoolprijs overtroffen het prijsniveau van 2018.

De gemiddelde prijs van de gele af-landpool van PPA is sinds haar bestaan in 2018 € 16,01 per 100 kilo. Voor de rode af-landpool is dat € 17,64. De gerealiseerde af-landpoolprijzen voor oogst 2022 van gele uien liggen boven de gemiddelde beursprijs van Goes en Emmeloord (€ 25,42).

Krimp uienareaal met 10%

Het afgelopen seizoen was een bijzonder oogstjaar toen medio februari de voorverkoop al vroeg in beweging kwam. Mede door de oorlog in Oekraïne steeg de kostprijs enorm. Doordat telers met andere prijzen moesten gaan rekenen zijn minder contracten afgesloten. Ook zorgde de hoge graanprijs ervoor dat telers kozen voor graan- in plaats van uienteelt, waardoor uienzaad werd geannuleerd. Met een krimp van zo’n 10% in het uienareaal als gevolg.

Het groeiseizoen 2022 was matig. Mede door enorm veel neerslag begin april met korstvorming en structuurbederf als gevolg. Vervolgens kwamen lange, droge periodes met twee hittegolven in de zomermaanden. Naast de tegenvallende opbrengsten door de droogte viel ook de kwaliteit tegen. Uienprijzen stegen hierdoor hard aan het eind van het groeiseizoen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer