Praktische bezwaren tegen voermaatregel

Oppewal
Johan Oppewal Redacteur
Vanwege de droogte en de hitte is er minder gras, waardoor de koeien aanvullend voer nodig hebben. - Foto: Mark Pasveer
Vanwege de droogte en de hitte is er minder gras, waardoor de koeien aanvullend voer nodig hebben. - Foto: Mark Pasveer

Twee ontnuchterende nieuwsfeiten zijn reden om het op deze plek nu toch weer over stikstof en voer te hebben.

Allereerst ForFarmers. De voerfabrikant maakte donderdag 13 augustus (gunstige) halfjaarcijfers bekend.

Topman Pieter Wolleswinkel nam de gelegenheid te baat om een heel praktisch bezwaar tegen de voermaatregel van landbouwminister Carola Schouten op te noemen: het bedrijf heeft vier tot zes weken nodig om zich in te stellen op de precieze regels. En die zijn nog onvoldoende bekend, volgens hem. We hebben het nog steeds over een ontwerpregeling.

Het kan dus lastig worden om voor 1 september de boel op de rit te hebben, ook al heeft voerbrancheorganisatie Nevedi eerder laten weten dat voeradviseurs uitdrukkelijk wel de instructie krijgen zich straks te houden aan op 1 september geldende regels.

Minder gras deze zomer, meer aanvullend voer nodig

Een ander inzicht komt van LTO-melkveehouderijvoorman Wil Meulenbroeks: de droge, hete zomer maakt het voor veehouders nog moeilijker om aan de komende eiwitnormen te voldoen. Er groeit veel minder gras, waardoor aanvullend voer nodig is op veel bedrijven, en daarmee ook extra eiwit.

Gevecht met Staf en Stikstofclaim gaat verder

Intussen blijft ook het gevecht gaande van de beide stichtingen Staf en Stikstofclaim met het ministerie over de onderbouwing van de maatregel. Het ministerie wil wel een toelichting geven, maar geen discussie. Logisch, vanuit LNV-standpunt. Dat wil doorpakken en niet meer miezemuizen over de details van de onderbouwing.

Tegenover de mensen die het in de praktijk moeten uitvoeren, is dat niet overtuigend. Die blijven zitten met de vraag: waar dient dit nou allemaal voor?
Beheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen