Praten over stikstof alleen onder voorwaarden

29-07-2022 | |
Vergaderboer Columnist
Johan Remkes heeft een uitnodiging gestuurd aan allerlei boerenorganisaties, plus aan natuurorganisaties. - Foto: ANP
Johan Remkes heeft een uitnodiging gestuurd aan allerlei boerenorganisaties, plus aan natuurorganisaties. - Foto: ANP

Vertegenwoordigers van de landbouwsector moeten alleen met Remkes aan tafel gaan als ze ook kunnen onderhandelen over de stikstofdoelstellingen en het tijdpad.

De rug recht houden, daar komt het nu op aan. Johan Remkes heeft een uitnodiging gestuurd aan allerlei boerenorganisaties, plus aan natuurorganisaties. Dat laatste is niet sfeerverhogend, want het is de natuur die door minister Van der Wal wordt gekoesterd en in de watten gelegd. De overwinnaar in de strijd binnen het kabinet ten koste van de landbouw. Dat frustreert boeren. Terecht.

Natuur is een stoorzender aan tafel. Dat werkt vooral bij actievoerende boeren als een rode lap op een stier

Is het verstandig die dan meteen aan tafel uit te nodigen? De strijd gaat op het ogenblik tussen boeren en overheid. Daar zou Remkes tussen moeten bemiddelen. Niet meer en niet minder. Natuur is dan een stoorzender aan tafel. Dat werkt vooral bij actievoerende boeren als een rode lap op een stier.

Dat is jammer, want het probleem moet uiteindelijk toch via overleg worden opgelost. Niet met brandende strobalen en mest op de snelwegen. Dat riekt naar oorlog. En die worden ook nooit op het slagveld beslecht. Toegegeven moet worden dat fractievoorzitter Segers van de ChristenUnie in de Tweede Kamer voorspeld heeft dat het een burgeroorlog kon worden. Hij lijkt gelijk te krijgen.

Er moet wel wat te bemiddelen zijn

Om de strijd te beslechten is bemiddelaar Remkes nodig. Tussen de boeren en de overheid. Maar dan moet er wel wat te bemiddelen zijn. Vertegenwoordigers van de landbouw moeten nu niet zomaar aan tafel aanschuiven. Vooral LTO zal daartoe graag bereid zijn, want het was altijd haar kracht. Ik zeg was, want daar is weinig van over. Ze willen nu misschien wel graag. Ik zie het al voor me: met de mond al half open in overlegstand aan tafel duiken. Dan zijn ze weer zichtbaar. Maar dat moeten ze niet doen. Eerst moeten voorwaarden worden gesteld. Remkes zegt dat het kabinet hem ruimte heeft geboden. Hij zegt er niet bij welke.

Dat is gevaarlijk. Daarom moeten de vertegenwoordigers alleen aan tafel gaan als ze ook kunnen onderhandelen over de doelstellingen en het tijdpad. Daaraan wordt door minister Van der Wal en premier Rutte nog steeds als in beton gegoten vastgehouden. Dus alleen aan tafel als daarover gepraat kan worden. Dat is het enige wapen dat we nog hebben.Beheer