Prei blijft vooralsnog onder kostprijs

05-03-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Met 25 tot 30 cent per kilo is het nog steeds knudde met de prijsvorming voor de klok voor prei, zowel in Nederland als in Vlaanderen.

De laatste dagen lijkt de prijs iets op te lopen, maar er is niet direct een reden aan te wijzen waarom die trend gaat doorzetten. Als je de prijsgrafieken van BelOrta, veiling REO, The Greenery en veiling ZON bekijkt kun je met een beetje goede wil zeggen dat het niet zo slecht meer is als afgelopen maand. Daarmee is het positieve nieuws ook wel gedaan.

Het valt daarbij op dat de REO-veiling al maanden achtereen de laagste prijsvorming laat zien. Donderdag bracht de sortering 3-4 FLDW 29 cent per kilo op, en bracht 3-4 FLMV 34 cent per kilo op. Bij BelOrta tikte de klok iets meer dan 40 cent aan (sortering 2-3 E MH), de laatste keer dat dat gebeurde was zes weken geleden.

Goede kwaliteit

Voor een verklaring van de huidige situatie kun je niet om de huidige weersomstandigheden en de condities in de voorbije maanden heen. Nergens is er prei verloren gegaan door vorst. Integendeel, naar mate de tijd vordert, loopt de conditie van het oude blad terug, maar er komt ook nog wat nieuw binnenblad bij, verwijst een teler naar zijn product. Dat maakt dat het afleverklaar maken weliswaar steeds meer werk kost, maar met de mogelijkheid om nog steeds een goede kwaliteit in de benen te houden. Daar staat tegenover dat de vraag naar prei – nog steeds een typische wintergroente – niet geweldig is.

Winkelschap

In het winkelschap is van de huidige prijsvorming weinig te merken. Jumbo hanteert voor prei een stuksprijs van 39 cent, Plus vraagt voor drie stuks een prijs van € 1 (in plaats van 45 cent per stuk), bij AH moet voor een prei 45 cent afgerekend, of € 1,49 voor een voordeelverpakking met vijf stuks.

Prognose: iets minder slecht dan de voorbije weken, maar nog steeds aanhoudend matig.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer