Preiprijs kruipt richting de euro

15-12-2022 | |
Het winterweer zorgt voor een extra zetje bovenop de in december altijd wel aantrekkende prijs voor prei. - Foto: Bert Jansen
Het winterweer zorgt voor een extra zetje bovenop de in december altijd wel aantrekkende prijs voor prei. - Foto: Bert Jansen

De prijs voor prei is in december aardig opgeveerd. Zowel in Nederland als in Vlaanderen gaat de kiloprijs richting € 1.

Het winterweer zal ongetwijfeld van invloed zijn op de oplopende prijs, wordt zowel bij REO Veiling als bij Koninklijke ZON gesignaleerd. Het is een extra zetje bovenop de in december altijd wel aantrekkende prijs, merkt de REO-woordvoerder op, na de altijd matige prijsvorming in november. “Dat is al jaren zo.”

Prijsdaling na vorst

Het is de vraag hoe de prijs zich de komende weken zal ontwikkelen. De eerste dag dat men gaat zeggen dat het gaat dooien, gaat de prijs weer naar beneden, dat is ook een vast mechanisme.

Daar staat tegenover dat de hectareproductie in Vlaanderen dit jaar door het droge zomerweer wat lager uitvalt dan in andere jaren. Dat zal de komende tijd waarschijnlijk niet veranderen. Daar komt nog bij dat veel telers nu nog werk hebben aan de oogst van spruitkool en bloemkool, die gewassen zijn later dan normaal.

Minder personeel op teeltbedrijven

De woordvoerder van Koninklijke ZON merkt op dat de hoeveelheid personeel op de teeltbedrijven in de loop van deze maand gaat afnemen. Volgens hem zal dat ook in de aanvoer terug te vinden zijn. “Voor de prijsvorming ziet het er goed uit.”

Preiprijzen in winkelschap

Alleen supermarktketen Hoogvliet werkt met een kiloprijs voor prei à € 1,20 per kilo, de overige supermarkten hanteren stuksprijzen. Bij Albert Heijn kost prei in een bussel van 5 stuks 36 cent per stuk, los is dat 65 cent. Plus rekent 59 cent; Jumbo 69 cent.

Prognose: verder aantrekkende prijzen.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer