Preiprijs stevig gezakt

De dagprijzen voor prei zijn stevig onderuit gegaan, zonder dat daar een harde verklaring voor te vinden is.

Een dagprijs in Nederland van rond de 25 cent per kilo prei in de sortering ‘lang wit’ is niet echt een stimulans om eens stevig door te pakken met de oogst. “Met de kosten eraf houd ik 20 cent per kilo over. Ik heb het personeel naar huis gestuurd, want dit kost geld”, reageert een teler. Je moet terug gaan tot 2017 om eind juli/begin augustus vergelijkbaar lage prijzen te vinden. Exact vijf jaar geleden in 2015 zat het prijsniveau rond de 70 cent per kilo, in 2016 rond 60 cent en in 2018 rond de 40 cent. Een jaar geleden lag het prijsniveau eind juli op 40-50 cent. Dat niveau bleef vervolgens gehandhaafd tot begin dit jaar.

Gissen

De aangehaalde teler kan de huidige prijsval niet direct verklaren en ook voor verschillende andere bronnen blijft het bij gissen. “We hebben een traag groeiend voorjaar gehad en er is steeds jonge prei gesneden, aldus een van hen. “De huidige producties zijn goed, maar zeker niet overdreven. Het enige dat tegen kan zitten, is het warme weer en de vakantieperiode.” Een andere bron haalt het coronaspook maar weer eens van stal, zich afvragend in hoeverre dit consequenties kan hebben voor de (komende) export van prei.

Goedkoop in het schap

Prei in het winkelschap ligt vaak per stuk geprijsd, bij Plus en Jumbo voor 49 cent, bij ander supers vaak voor 55 cent. AH-prei in voordeelverpakking moet 34 cent per stuk kosten. Hoogvliet rekent een kiloprijs van € 1,98. In vergelijking met vorig jaar is prei in de supermarkt tot nu toe consequent goedkoper.

Dit jaar is de prijs vanaf begin maart tot nu (eind juli) stapje voor stapje opgelopen van 42 cent tot 50 cent (per stuk). In 2019 bleef het prijsniveau vanaf januari tot augustus rond de 60 cent.

Prognose: weinig prijsverandering.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.