Doorgaan naar artikel

Preiprijzen blijven kwakkelen

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Volgens verwachting blijft het vooralsnog kwakkelen met de preiprijzen in de vrije handel.

Tegelijkertijd vragen supermarkten stuksprijzen die het veelvoudige zijn van de kiloprijzen voor telers in de vrije handel. Lange tijd was de prijs bij Albert Heijn 65 cent per stuk. Vorige week steeg die prijs naar 69 cent en deze week heeft AH een actie met 2 stuks voor 99 cent. Ook Plus heeft een actieweek met twee voor de prijs van één, tegen dan 50 cent per stuk. Dirk en Vomar houden het volgens supermarktscanner.nl op 59 cent. Jumbo, Jan Linders en Dekamarkt rekenen 65 cent. Dat zijn stuksprijzen die twee tot drie keer zo hoog zijn dan de kiloprijzen van zo’n 20 tot 25 cent die een teler in de vrije handel momenteel voor zijn prei ontvangt.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables loopt de prijslijn in de maand oktober voor de sortering Lang Wit nagenoeg vlak. Dan hebben we het over prijzen tussen 21 en 24 cent per kilo. Alleen op 30 september en 19 oktober leeft de prijs even op, maar ja, 28 en 34 cent is toch vooral iets minder slecht. In september was het beeld hetzelfde met prijzen tussen 17 en 26 cent.

REO Veiling

Op de grootste preiveiling van Europa is de prijsvorming iets beter, maar ook niet om over naar huis te schrijven. In oktober zaten de prijzen bij REO Veiling voor de sortering 3-4 FLMW tot vorige week tussen 32 en 44 cent, met een uitschieter op 19 oktober van 59 cent. Eind vorige week zakte de prijzen echter onder de 30 cent, met op 22 oktober 27 cent. Dat ging gepaard met de grootste dag-aanvoer tot nu toe van 257 ton losse prei. Deze week zet de daling door tot een prijsniveau van rond 20 cent. In september zaten de prijzen bij REO Veiling tussen 19 en 37 cent.

Aanvoer REO Veiling

Om de derde week van september werd op REO Veiling op de belangrijkste drie veildagen tussen 214 en 222 ton losse prei aangevoerd. In de laatste week van september was dat tussen 191 en 223 ton. Gemiddeld over die drie veildagen is dat 209 ton. In de eerste week van oktober is dat 211 ton en in de tweede week loopt dat op naar 235 ton. In de derde week van oktober komt het gemiddelde op 229 ton met een aanvoer op maandag van 217 ton, op dinsdag 213 ton en op vrijdag de genoemde 257 ton.

Aantrekkende export

Een toenemende en grote aanvoer gaat samen met een tegenvallende (export)vraag naar prei. Daarmee is de huidige marktsituatie ook meteen verklaard. De hoop is gevestigd op een toename van de vraag als belangrijke exportlanden niet langer zelfvoorzienend zijn. Naar verwachting zou dit in de loop van december het geval kunnen zijn.

Prognose: aanhoudend matige prijsvorming.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin