Foto: Joost Stallen
De prijsvorming voor prei verloopt met dagprijzen van 30 tot 40 cent per kilo niet echt geweldig.
“Met bemiddeling zitten we gelukkig wat hoger”, aldus een woordvoerder van veiling ZON Fruit en Vegetables. Er zijn bijzondere omstandigheden voor nodig om de prijs voor prei wat omhoog te krijgen, maar dat leidt steeds niet tot een structurele omslag van de stemming. Zie daarvoor het prijsverloop na de piek tussen kerst en nieuwjaar en na het begin van de coronacrisis en iedereen blijkbaar dacht dat het virus ook vat zou krijgen op groente en fruit.
Groeizaam
Het huidige prijsverloop is ook wel te verklaren. Op veiling ZON bijvoorbeeld lopen de aanvoervolumes voor op een jaar geleden, dat is een teken aan de wand. “Het zat er al aan te komen dat er vanaf november meer productie zou zijn”, aldus de ZON-woordvoerder. “In de winter heeft het gewas niets geleden, het weer is al maanden groeizaam te noemen. Met zeer matige prijzen werd er met de oogst niet meer gas gegeven dan strikt moet.”
Koelcelprei
Inmiddels zijn de eerste telers gestart met de oogst van koelcelprei, of hebben werk aan de oogst van asperges. Dat werkt wellicht tijdelijk dempend op het aanbod, tot eind april/begin mei. Aan de vraagkant valt op te merken dat bij supermarkten de geplande winkelacties gewoon door lijken te gaan, zich vertalend in een iets grotere vraag naar prei door huishoudens dan onder normale omstandigheden. De vraag door foodproviders en kleinere snijderijen is daarentegen weggevallen.
Positief
De hamvraag is dan hoe dat uitpakt in de dagelijkse prijsvorming. Valt het aanbod merkbaar terug, dan kan dat in ieder geval positief uitpakken. Het zou positief zij als dat een mooie bodem geeft voor de verwachte prijsopleving bij de overgang van koelcelprei naar de eerste vroege zomerprei.
Prognose: licht positief voor de komende twee weken.
Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt