Preiprijzen goed voor de tijd van het jaar

01-10-2020 | Laatste update op 26-05 | |
Wassen en sorteren van prei. - Foto: Bert Jansen
Wassen en sorteren van prei. - Foto: Bert Jansen

Met de omslag naar koeler weer is zeker in België de prijsvorming van prei verbeterd. Ook de nog iets lagere aanvoer dan gebruikelijk draagt daartoe bij.

Tussen 17 juni en 10 augustus zakte de prijs op REO Veiling voor de sortering 304 FLMW zeer geleidelijk van een topprijs van € 2,06 per kilo naar het dieptepunt van 19 cent. Gelukkig trad daarna een prijsherstel op met een opwaartse trend tot 85 cent op 2 september.

Prijsstijging zet door

Op 4 september zien we een terugval tot 47 cent, maar daarna is tot op heden sprake van een weer opwaartse trend tot 81 cent op 23 september. Deze week zet die prijsstijging door, van 69 cent op 28 september naar € 1,20 op 30 september.

Nederlandse veilingen

Bij ZON fruit & vegetables is het prijsverloop tussen 22 juni en 13 augustus vergelijkbaar met REO Veiling. Daar zakte de prijs, met soms een opleving van € 1,75 op 22 juni naar 18 cent op 13 augustus. De opwaartse prijstrend eindigt op 30 augustus met een prijs van 99 cent. In tegenstelling tot bij REO Veiling is de prijsvorming in september op ZON redelijk stabiel met prijzen tussen 38 en 57 cent. Sinds maandag zit de prijs in de lift, van 46 cent naar 88 cent op 1 oktober.

De klokprijzen bij The Greenery lopen nagenoeg parallel aan die van ZON, maar wel op een iets lager niveau. Dat varieert van enkele centen tot 10 à 15 cent per kilo.

Goede vooruitzichten

REO Veiling omschrijft de huidige prijzen als goed, zeker voor de tijd van het jaar. Traditioneel ligt de aanvoer in oktober op een wat lager niveau en is ook de prijsvorming moeizaam, maar voor de eerste paar weken ziet dat er dit jaar anders uit.

De verwachting is dat de aanvoer, die momenteel iets onder de normale aanvoerhoeveelheid ligt, wel zal aantrekken, maar dusdanig dat de prijsvorming stabiel zal blijven. Die verwachting hangt samen met een goede exportvraag vanuit Zuid-Europa, waar door de hitte de vraag naar prei groter is dan het aanbod.

Goede kwaliteit prei

Met de overschakeling naar de herfstrassen is ook de kwaliteit verbeterd, met name omdat deze rassen minder gevoelig zijn voor trips. Ook tonen herfstrassen mooier vanwege hun donkerdere bladkleur dan die van vroegere rassen.

Prognose: Stabiele markt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.