Preiprijzen naar hoger niveau

20-08-2020 | Laatste update op 26-05 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Eindelijk zitten de prijzen voor prei weer op een wat hoger niveau. Het prijsniveau in Nederland en België loopt wel wat uiteen.

Op ZON fruit & vegetables werd dinsdag 80 cent per kilo geklokt voor de sortering Lang Wit. Daarna zakte de prijs weer naar 52 cent op donderdag. Vorige week donderdag was de prijs nog maar 18 cent per kilo.

Einde aan alsmaar dalende preiprijzen

Bij REO Veiling was de prijs maandag aangetrokken tot 54 cent per kilo voor de sortering 3-4 FLMW. Na een lichte daling zette de prijsstijging daar wel door tot 63 cent op woensdag. Bij REO lag het dieptepunt met 19 cent op 10 augustus. Met de huidige – voorzichtig stijgende – lijn lijkt een einde gekomen aan de alsmaar dalende prijstrend waarvan sinds begin juli sprake was.

Aantrekkende vraag naar prei

Die dalende prijstrend was toe te schrijven aan een afnemende vraag als gevolg van de zomerse omstandigheden, zoals zich die in heel West-Europa voordeden. De afgelopen hitteperiode deed daar nog een schepje bovenop. Mede door die groeiomstandigheden is de aanvoer ook wat afgenomen en dat leidt nu, in combinatie met het weer wat aantrekken van de vraag, tot een betere prijsvorming.

Op REO Veiling is ook sprake van een aantrekkende exportvraag. Het geheel maakt dat de marktverwachtingen voor de komende periode redelijk gunstig zijn.

Prognose: hogere prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.