Preiprijzen schoorvoetend uit de dip

14-11-2019 | |
Foto: ANP -
Foto: ANP

Traditioneel zakken vanaf half november de prijzen van prei om begin december weer aan te trekken. Dit jaar zien we sinds eind oktober al een dalende trend. Deze week stijgt in Nederland het prijsniveau licht naar prijzen tussen 30 en 40 cent per kilo.

Eind oktober zag het er nog hoopvol uit voor de prei. Toen was sprake van een opgaande lijn naar een prijsniveau van zo’n 60 cent in Nederland voor de sortering Lang Wit. De verwachting dat dit prijsniveau gehandhaafd kon worden, is niet uitgekomen. De prijzen zijn sindsdien omlaag gegaan naar 28 cent op 8 november bij ZON fruit & vegetables en 21 cent bij The Greenery. Deze week kruipt de prijs schoorvoetend iets omhoog, naar bijna 30 cent bij The Greenery en iets meer dan 40 cent bij ZON.

Eveneens dalende prijstrend op Belgische veilingen

Ook in België is sinds 5 november sprake van een dalende trend. Op REO Veiling ging de prijs van de sortering 3-4 FLMW van 56 cent per kilo toen naar 26 cent op 12 november. Donderdag 14 november steeg de prijs licht naar 32 cent.

Bij BelOrta zat de prijs eind oktober op 70 cent voor de sortering 3-4 E MH om te zakken naar de tot op heden laagste prijs van dit seizoen, 30 cent op 12 november. Een dag later is sprake van enig prijsherstel. Bij BelOrta is de prijsvorming dit seizoen wel iets beter dan in 2017. Toen zat het tussen half en eind november rond 20 cent. Daarna steeg het geleidelijk naar een niveau van rond 50 cent.

Vanaf eind december betere prijzen verwacht

Het lijkt erop dat de preitelers op de korte termijn door de zure appel heen moeten bijten met de verwachting dat vanaf eind december de prijsvorming zal verbeteren. Of het dan ook over goede prijzen gaat, is nog de vraag.

Prognose: Matig prijsniveau.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer