Preiprijzen sinds kerst weer in de lift

05-01 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Vanaf eind november tot in de week voor Kerstmis ging de prrijs voor pei omhoog. Aan die tendens kwam in de laatste dagen voor kerst een einde. Na een kleine terugval gaan de prijzen op de vrije markt weer voorzichtig omhoog.

Vanaf eind november liepen de prijzen voor prei in de sortering 3-4 FLMW bij REO Veiling geleidelijk op. Op 28 november was de prijs nog 34 cent per kilo, op 21 december piekte de prijs op € 1,82. Twee dagen later werd € 1,05 genoteerd. Sinds Kerstmis ging de prijs licht omhoog van 88 cent op 26 december naar € 1,01 op 4 januari. Grofweg ligt het niveau in december 2022 40 tot 50 cent hoger dan in december 2021.

BelOrta

Bij BelOrta wordt op 28 november een prijs van 37 cent betaald voor de sortering 3-4 E ME. Daar piekt de prijs op 21 december op € 1,94 per kilo om vervolgens te zakken naar € 1,15 op 23 december. Sinds tweede kerstdag loopt de prijs licht op van 87 cent naar € 1,24 op 4 januari.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables zit de prijs op 30 november op 32 cent per kilo voor de sortering Lang Wit. Bij ZON wordt de piek op 22 december bereikt met een prijs van € 1,81. Sindsdien zit de prijs in een dalende trend naar 74 cent op 2 januari. Een dag later komt er een einde aan die prijstrend en midden deze week schommelt de prijs rond een euro. Het hele seizoen wordt de prei op ZON al beter betaald dan vorig seizoen. Het prijsverschil varieert van enkele centen tot 80 à 90 cent.

Een betere prijsvorming is de ene kant van de medaille, de gestegen kosten voor onder andere brandstof en kunstmest is de andere kant daarvan. Hoe dat per saldo uitpakt, is van bedrijf tot bedrijf verschillend.
Prognose: stabiele prijsvorming.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer