Preiprijzen vrije handel pieken

Preiperceel op 18 maart - foto: Stan Verstegen
Preiperceel op 18 maart - foto: Stan Verstegen

REO noteerde op 3 maart met € 1,18 per kilo voor de sortering 304 FLMW de laagste preiprijs van deze maand.

Op vrijdag 26 maart piekte de prijs op € 1,80. Ongekende prijzen vergeleken met de afgelopen twee jaar, maar dat de preiprijzen deze maand ruim boven de prijzen van de afgelopen twee jaar zitten, is voor insiders geen verrassing. Het is immers een gevolg van wat tegenvallende producties per hectare in heel Europa, als gevolg van de groeiomstandigheden vorig jaar. Toch mag je concluderen dat een maand met prijzen in de vrije handel van meer dan € 1,18 uniek is. Sinds die dag steeg de prijs geleidelijk tot het niveau van € 1,80 op 26 maart. Begin deze week zagen we een prijsstabilisatie met een prijs van € 1,75, maar op woensdag 31 maart was de prijs gedaald tot € 1,35.

Prei in vrije handel

De aantekening hierbij is wel dat deze prijzen gelden voor prei in de vrije handel en dat veel prei ‘al een baasje heeft’, zoals een teler dat omschrijft, voordat er een rooimachine aan te pas is gekomen. Bovendien vallen de producties dus lager uit en is er in de verwerkingsloods veel werk aan, omdat veel prei toch in meer of mindere mate van de vorst geleden heeft. In Noord-Limburg zijn wat dat betreft duidelijke verschillen in de percelen te zien. Over menig perceel ligt als het ware een bruine waas, als gevolg van bevroren, afgestorven blad. En dat moet er bij de verwerking wel vanaf. De allerlaatste winterprei en de prei bestemd voor de bewaring hebben nog wat tijd om te herstellen, maar op topproducties hoeft in die teelten ook niet meer gerekend te worden.

Veilingen

Bij ZON fruit & vegetables is het prijsverloop ietsje anders van bij REO Veiling, want daar werden met € 1,21 per kilo voor de sortering Lang Wit de laagste prijzen van deze maand op 10 en 17 maart genoteerd. Vanaf 17 maart vertoonden de prijzen echter ook een vrijwel continu stijgende trend met als hoogste prijs € 1,78 op 30 maart. Op 1 april werd € 1,49 geklokt. Bij The Greenery stegen de prijzen voor de sortering Lang Wit van € 1,10 op 8 maart tot € 1,51 op 26 maart. Deze week zitten de prijzen op datzelfde niveau.

Prognose: Aanhoudend goede marktvooruitzichten

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Verstegen
Stan Verstegen RedacteurBeheer