Preventieve ruiming Duits scharrelbedrijf

05-03-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Afrikaanse varkenspest is indirect de reden voor het ruimen van een scharrelbedrijf in Duitsland.

Het bedrijf ligt dicht bij een AVP-haard in de deelstaat Brandenburg, zodat de kans op besmetting te groot is. Het is een van de eerste Duitse bedrijven waarvan is gemeld dat de varkens worden geruimd in verband met het AVP-virus.

Saddleback-varkens

In een artikel van de lokale nieuwszender RBB legt varkensproducent Michael Staar uit dat zijn bedrijf met speciale varkensrassen vóór 12 maart wordt geruimd. De Duitse veterinaire autoriteiten proberen de kans op een infectie te voorkomen, aangezien vogels besmette stukjes karkas kunnen laten vallen tussen de buitenvarkens.Op de boerderij Gut Hirschaue houdt Staar Duitse Saddleback-varkens. Besmetting van uitloopvarkens vormt een groot economische risico voor de gangbare varkenshouderij met de bijbehorende vleesexport.

Besmet zwijn in Frankfurt an der Oder

Tevens maken de autoriteiten van de deelstaat Brandenburg bekend dat een eerste AVP-geval onder een wild zwijn is vastgesteld in het district Frankfurt an der Oder. Een stad die tegen de Poolse grens ligt. In deze omgeving is echter een permanent hek opgetrokken, parallel aan de rivier de Oder. Het kadaver is gevonden tussen de oever en het hek. De afrastering heeft dit besmette dier, dat hoogstwaarschijnlijk uit Polen afkomstig is, dus tegen weten houden.

Het totale aantal besmette wilde zwijnen in Duitsland is nu 776, waarvan 719 in de deelstaat Brandenburg en nog eens 57 in de deelstaat Saksen.

ter Beek
Vincent ter Beek Hoofdredacteur Pig Progress


Beheer