Prijs A-brok almaar hoger

09-03 | |
Vretende koeien aan het voerhek. - Foto: Koos Groenewold
Vretende koeien aan het voerhek. - Foto: Koos Groenewold

De prijzen van grondstoffen stijgen fors als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Hoe lang deze situatie duurt is niet te voorzien.

Onder de huidige omstandigheden stijgen voerprijzen opnieuw of verder. In februari bedroeg de prijs voor A-brok € 30,95 per 100 kilo. Deze stijgt in ieder geval door naar € 31,50 in april.

Duurdere dollar

Doordat de dollar 3% is gestegen ten opzichte van de euro in de afgelopen weken, wordt brok al duurder. Het aanbod van grondstoffen vóór de invasie was al krap, maar deze krapte wordt extra versterkt.

Wat grondstoffen voor rundveevoer betreft, wordt in feite alleen het aanbod van mais direct getroffen door het wegvallen van Oekraïne als leverancier. Dit land is de belangrijkste leverancier voor de EU gedurende de eerste helft van dit jaar. Van de totale export van 33 miljoen ton mais die richting Europa komt, is op dit moment minder dan 30% uitgevoerd. Het resterende deel dat nog moet worden geëxporteerd is op korte termijn moeilijk te vervangen. Het aanbod van andere grondstoffen wordt min of meer indirect getroffen door de oorlog in Oekraïne.

Prognose: verdere prijsstijging.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over


Beheer