Prijs A-brok dicht bij de top

06-07-2022 | |
Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

​De prijs van A-brok bedraagt in juni € 39,30 per 100 kilo. Ten opzichte van een jaar geleden is dat een prijsstijging van maar liefst € 11,30.

Dat blijkt uit de prijsinformatie van de Wageningen Economic Research (WER). Deze voerprijs lijkt dicht bij de top van dit jaar te liggen, die op of rond de € 40 per 100 kilo komt te liggen. Inmiddels laten grondstofprijzen een dalende tendens zien, in zowel de EU als in de Verenigde Staten zijn graanprijzen in de afgelopen weken al tussen de 15% en 20% gedaald.

Onzekerheden prijsniveau

Er zijn echter grote onzekerheden waarmee de markt nog mee te maken heeft en de verwachting is dat de voerprijzen voorlopig nog historisch hoog zullen blijven. De verwachting is dat op zijn vroegst de prijzen pas in de periode tussen oktober en december € 1 tot € 2 dalen.

Een van de grote onzekerheden is of in de komende campagne Russisch bietenpulp door de EU mag worden geïmporteerd. Op basis van de verwachte bietenoogst in Rusland zou dit jaar zeker 1miljoen ton bietenpulp naar de EU worden uitgevoerd, maar op dit moment lijkt dat niet het geval te zijn. Om dit op te vangen, komen mais en sojahullen in aanmerking. Beide grondstoffen rekenen tot het einde van het jaar goed in rundveevoeders.

Hierdoor is het wel van belang hoe de maisprijzen zich vanaf deze zomer zich ontwikkelen. Vooral het weer is een belangrijke factor die de hoeveelheid en kwaliteit van de oogsten bepaalt in de Verenigde Staten, maar ook in de EU. Voor de eiwitaanvulling komt raapschroot weer aan bod binnen de rundveevoeders. De prijzen van soja zijn inmiddels flink gestegen en die van raapschroot zijn juist behoorlijk gedaald.

Prognose: eerst nog duurder, in najaar lichte prijsdaling.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over
28-07-2022 | Marktanalyse

Prijs A-brok dicht bij top

09-03-2022 | Marktanalyse

Prijs A-brok almaar hogerBeheer