Prijs A-brok dicht bij top

28-07-2022 | |
Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

De prijs van A-brok nadert zijn hoogtepunt. Veevoederadviesbureau Stigevo verwacht dat de brokprijs deze maand oploopt naar een vermoedelijke top van € 40 per 100 kilo en daarop stabiliseert tot omstreeks oktober.

Vanaf midden mei zijn de prijzen van grondstoffen inmiddels met 13% gedaald, maar die lijken nu te stabiliseren. Dit laatste heeft te maken met de uitkomst van de verschillende oogsten, die zich nog steeds in een weergevoelige periode bevinden.

De vraag is nu welke gevolgen de recente hittegolven op het opbrengstpotentieel van dit jaar hebben. Voor de rundveevoeders zijn in dit verband suikerbieten, mais en raapzaad van belang.

Aanbod bietenpulp heel krap

Het aanbod van bietenpulp is de komende campagne buitengewoon krap. Niet alleen wordt het aanbod binnen de EU kleiner dan in 2021/22, maar ook de import vanuit derde landen daalt sterk vanwege de EU-sancties tegen Rusland. Daardoor kan Russische bietenpulp niet worden ingevoerd. De vervangende grondstoffen citruspulp en sojahullen zijn van oktober tot maart helaas maar in beperkte mate beschikbaar.

Ruim aanbod mais

De belangrijkste energievervanger is mais. Deze grondstof zal de komende maanden optimaal worden verwerkt, mogelijk afgewisseld met gerst. Wereldwijd is het aanbod van mais het komende halfjaar ruim, maar vanwege de kwaliteit is het aanbod in het segment dat voor Nederlands voer gebruikt wordt beperkt. De EU is voor ongeveer 50% van zijn maisvoorziening afhankelijk van Oekraïne, waar de aanbodvooruitzichten door de oorlog onzeker zijn.

Voor de eiwitvoorziening van de brok zijn palmpitschilfers en raapschroot van belang. Als de raapzaadoogst aan de verwachtingen beantwoordt, wordt het aanbod van raapschroot ruimer.

Prognose: stabilisatie van de prijs.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over
06-07-2022 | Marktanalyse

Prijs A-brok dicht bij de top

09-03-2022 | Marktanalyse

Prijs A-brok almaar hogerBeheer