Prijs A-brok gaat nog iets verder omhoog

04-02-2020 | |
Bietenpulp bij Suikerunie in Dinteloord. Bietenpulp is relatief duur, waardoor de prijs van A-brok blijft stijgen. - Foto: Koos Groenewold
Bietenpulp bij Suikerunie in Dinteloord. Bietenpulp is relatief duur, waardoor de prijs van A-brok blijft stijgen. - Foto: Koos Groenewold

De prijs van A-brok gaat de komende maand stijgen. Dat verwacht veevoedersadviesbureau Stigevo.

In januari ging de prijs voor A-brok al met 15 cent omhoog naar €23,30 per 100 kilo. Gelet op de prijzen op de termijnmarkten en de verwachte marktontwikkelingen, houdt Stigevo rekening met een verdere prijsstijging.

Vanaf ongeveer half november vertoont de vervangingswaarde van A-brok een stijgende tendens. Meestal volgt binnen twee maanden een reactie in de voerprijs. Deze kwam in december met een prijsstijging van 10 cent, gevolg door een plus van 15 cent in januari. En daar blijft het dus niet bij, aldus Stigevo.

Grondstoffen duur

De eigenlijke grondstoffen voor A-brok zijn duur of worden niet aangeboden, zoals bietenpulp en citruspulp, terwijl palmpitschilfers voor de tijd van het jaar op een absoluut hoog niveau liggen. De energierijke grondstoffen worden echter grotendeels vervangen door mais en gerst, die relatief gezien goedkoop zijn.

Aan de eiwitkant, naast palmpitschilfers, komt in eerste instantie raapschroot in aanmerking, later in het seizoen vervangen door sojaschroot. Aanvullend eiwit wordt door tarwegries geleverd. Sojahullen blijven ondanks de behoorlijk gestegen prijs een aantrekkelijke grondstof.

Prognose: prijs stijgt.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over


Beheer