Prijs A-brok gaat opnieuw omhoog

03-11-2021 | |
Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

De mengvoerprijzen gaan toch verder stijgen. Dat signaleert veevoeradviesbureau Stigevo in Andel.

Een maand geleden meende het adviesbureau dat de prijzen nog stabiel het jaar uit zouden gaan, maar nieuwe ontwikkelingen hebben de inzichten veranderd.

Beweging in grondstoffenmarkt

Na een rustige periode is er weer beweging in de grondstoffenmarkt gekomen, constateert Stigevo. Oplopende graanprijzen geven een nieuwe impuls aan een verdere stijging van de voerprijs. De huidige termijnprijzen van grondstoffen wijzen er op dat de prijstop voor A-brok nu komt te liggen op een niveau van ongeveer € 29,50 per 100 kilo.

10 cent omhoog in komende maanden

In de komende maanden zal de prijs naar verwachting elke maand wel een stap van 10 cent omhoog zetten. In december voorziet het veevoeradviesbureau een prijs van € 28,85 per 100 kilo A-brok. Daarna stijgt de prijs door naar € 29,25 in april volgend jaar.

Krappe aanbod van grondstoffen houdt aan

Het krappe aanbod van grondstoffen houdt de komende winter aan, signaleert Stigevo. Vraag en aanbod van grondstoffen zijn in het gunstigste geval in evenwicht. “Er komt een groter aanbod van bietenpulp op de markt tegen historisch hoge prijzen. Desondanks blijft bietenpulp goed rekenen, wat te maken heeft met de dure tarwe. Citruspulp is te verwaarlozen, terwijl een artikel als sojahullen uit beeld raakt. Als compensatie voor een krap aanbod van energierijke grondstoffen wordt mais weer volop in de A-brok verwerkt.”

Aan de eiwitzijde van het voer hebben we te maken met hoge prijzen van palmpitschilfers en het praktisch ontbreken van raapschroot. Als alternatieve eiwitleveranciers komen in aanmerking lupinen, tarwegries en eventueel sojaschroot.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over


Beheer