Prijs A-brok kan nog wat stijgen

18-01-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Veevoeradviesbureau Stigevo gaat er op dit moment van uit dat de top van de voerprijs uiteindelijk in de buurt van de € 31 zal liggen in de komende maanden.

Wanneer de termijnprijzen van grondstoffen rond de huidige niveaus zouden stabiliseren, dan is € 31 voor de A-brok een redelijke top. Het aanbod van grondstoffen blijft in het algemeen nog steeds betrekkelijk krap, terwijl de Amerikaanse dollar op dit moment ook niet kostprijsverlagend werkt. Wat de afzonderlijke grondstoffen betreft, blijft raapschroot zeer krap en duur en wordt voor een deel vervangen door soja.

Lees verder onder de grafiek.

Sojaprijzen

De sojaprijzen lopen echter flink op vanwege ongerustheid over de ernstige droogte in de zuidelijke staten van Brazilië. Het aanbod van energierijke grondstoffen is evenmin ruim, waardoor mais een dankbare vervanger is voor deze groep grondstoffen.

Palmpitschilfers staan onder invloed van overstromingen in Maleisië en een gebrek aan arbeidskrachten als gevolg van de coronamaatregelen. Sojahullen zijn aan de krappe kant als gevolg van tegenvallende crush-cijfers van sojabonen in Argentinië.

Prognose: verder stijgende prijzen.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo


Beheer