Prijs A-brok koerst op € 28 aan

26-05-2021 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De prijs van A-brok gaat op basis van de vervangingswaarde van het voer, in combinatie met de termijnprijzen van grondstoffen, een prijspiek van € 28 per 100 kilo bereiken in juli.

Dat becijfert veevoederadviesbureau Stigevo. In mei overschrijdt de brokprijs de € 27-grens en komt volgens ramingen uit op € 27,35.

Krapte in grondstoffen

Het bureau ziet in het voorjaar nog een krapte in de grondstoffen, die pas in de loop van het jaar kleiner gaat worden. Voor een product als sojahullen neemt de beschikbaarheid van het product al toe. Vanaf deze zomer verwacht Stigevo ook een groter aanbod van palmpitschilfers. Vanaf de herfst geldt ook voor granen dat er meer product beschikbaar komt dan dat nu het geval is. Bietenpulp is in het najaar ook beter beschikbaar, terwijl het aanbod van citruspulp beperkt blijft. Raapschroot, krap tot aan de nieuwe oogst, wordt bijna volledig vervangen door sojaschroot. In de periode van augustus tot en met oktober zal dit het scenario zijn, terwijl van november tot april zonnepitschroot als vervanger van raapschroot dient. Bij goede weersomstandigheden is hiervan een ruim aanbod te verwachten. Op de wereldmarkt is het als laatste belangrijk dat de dollarkoers boven de $ 1,22 blijft om er goed van te kunnen profiteren.

Prognose: verder stijgende prijs.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over


Beheer