Prijs A-brok nadert top

06-04 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De prijs van A-brok stond in maart op € 26,30 per 100 kilo.

Veevoederadviesbureau Stigevo verwacht dat de brokprijs deze maand 50 cent verder stijgt en dicht bij de top van € 27 komt. De prijs is in een halfjaar ook sneller gestegen dan vooraf was ingeschat. Hierdoor komt de brokprijs ook vroeger op het ongekend hoge prijsniveau. Ten opzichte van een jaar eerder ligt de brokprijs maar liefst bijna € 3 hoger, toen € 23,65 werd genoteerd voor de brok.

Meer sojahullen

De periode waarin het grondstoffenaanbod het laagst is, laten we nu achter ons. Geleidelijk zien we een stijging van het aanbod van wat grondstoffen. Dat zijn sojahullen en palmpitschilfers. Een groeiend aanbod van granen laat wat langer op zich wachten. Stigevo verwacht dat dit in ieder geval nog tot het derde kwartaal van dit jaar kan duren. Gedurende het laatste kwartaal komt er ook meer aanbod van bietenpulp en citruspulp op de markt.

Aanhoudend hoge prijzen sojabonen en sojameel

De prijsbodems blijven dit jaar echter belangrijk boven de niveaus van de voorgaande jaren. Dit heeft in de eerste plaats te maken met de aanhoudend hoge prijzen van sojabonen en sojameel. Als tweede factor speelt de vaste vrachtenmarkt hierbij een rol, terwijl als sluitstuk de momenteel vaste Amerikaanse dollar een vaak doorslaggevende rol speelt.

Weergevoelige periode

De markten gaan een weergevoelige periode tegemoet. Er moeten dit jaar wereldwijd grote oogsten van het land komen om een verdere prijsstijging van grondstoffen te voorkomen. Wanneer alles goed gaat dan kunnen de voerprijzen vanaf de herfst van dit jaar weer een dalende lijn inzetten.

Prognose: verdere stijging naar top van € 27.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.