Doorgaan naar artikel

Prijs A-brok op recordhoogte

Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

Met de laatste LEI-notering van € 28 per 100 kilo heeft de A-brok waarschijnlijk de top van dit jaar bereikt.

Op basis van de termijnprijzen van grondstoffen, in combinatie met de verwachte marktontwikkelingen, verwacht veevoederadviesbureau Stigevo dat de voerprijs in juni waarschijnlijk de top heeft bereikt. Voorlopig wordt rekening gehouden met stabiele prijzen.

Niet eerder was krachtvoer zo duur. Zo zat de WER-prijs (voorheen LEI-prijs) voor A-brok in januari 2005 met € 12,65 per 100 kilo nog niet op de helft van het huidige prijspeil. In 2005, 2006 en het grootste deel van 2007 bleef die onder de € 20. De prijs steeg tot € 22,10 in mei 2008 om daarna weer te zakken tot € 14,90 in december 2009. Vanaf 2011 bleef de prijs van A-brok boven de € 20, met als piek € 26,60 in februari 2013. Daarna daalde de prijs weer tot € 20,10 in april 2016.

Historisch heel hoog

Die piek van 2013 werd in april dit jaar overschreden en met de € 28 per 100 kilo in juni is de huidige krachtvoerprijs daarmee historisch gezien heel hoog. Maar de top is volgens Stigevo bereikt. Door gunstige oogstvooruitzichten zijn de prijzen van grondstoffen de laatste weken weer aan het dalen. Van een ruim grondstoffenaanbod is echter nog geen sprake, maar geleidelijk aan wordt volgens Stigevo directeur Arie van Dijk het aanbod minder krap.

Zodra de granen van de nieuwe oogst binnenkomen, zullen de prijzen ervan dalen. Daardoor zullen ook de prijzen van de graanvervangers zich niet op het huidige niveau kunnen handhaven. Overigens vertoont de aanbodsituatie een gemengd beeld. Granen, palmpitschilfers en bietenpulp worden wat ruimer, maar het aanbod van raapschroot blijft krap. Dit heeft te maken met de uiterst krappe wereld raapzaadbalans in 2021/22. Deze wordt veroorzaakt door een tegenvallende oogst in Canada als gevolg van een langdurige periode met heet en droog weer. Nu dit land als belangrijke leverancier voor de EU wegvalt, is Europa het komende seizoen vooral aangewezen op Australië. De vooruitzichten voor de oogst zijn daar tot nog toe goed, maar het blijft voorlopig onzeker hoe groot de oogst daar wordt. Raapschroot blijft daarom aan de dure kant en zal worden vervangen door de combinatie sojaschroot/zonnepitschroot.

Extra kostenpost

De prijs van A-brok ligt in juni € 3,55 per 100 kilo hoger dan vorig jaar. Voor een bedrijf met 100 melkkoeien dat gemiddeld 4,5 kilo productiebrok en 1,5 kilo eiwitrijke brok voert, betekent dit een extra kostenpost van € 0,21 per koe per dag. De extra krachtvoerkosten komen daarmee neer op een totaal van € 7.665 per jaar.

Door het groeizame weer dit voorjaar zien melkveehouders aanmerkelijk hogere grasoogsten dan de afgelopen jaren. De kwaliteit is dit jaar wel wisselender en in het algemeen lager dan vorig jaar. Voor een optimale productie zou de krachtvoergift daarom volgens Evert Wezinkhof van Essink Veevoeders 10% verhoogd moeten worden. In de praktijk gebeurt dit vaak niet omdat veehouders bang zijn een klasse hoger te eindigen bij de fosfaatrechten en dan twee keer te moeten betalen.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin