Prijs A-brok richting € 36,50 per 100 kilo

31-08-2022 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De huidige grondstoffenprijzen bieden voldoende ruimte voor een verdere prijsdaling van A-brok.

De prijs van A-brok kan in de komende maanden dalen met zo’n € 1,50 naar € 36,50 per 100 kilo in december. Dat nadat de prijs in augustus al een voorzichtige daling van bijna 70 cent laat zien. Vorig jaar augustus bedroeg de prijs, nadat het in de voorgaande maanden al flink duurder was geworden, € 28,45 per 100 kilo. Een verschil van maar liefst € 10.

Aanbod grondstoffen beperkt

De huidige grondstoffenprijzen bieden voldoende ruimte voor een verdere prijsdaling van A-brok. Als er geen marktverstoringen zijn in de komende tijd, is zelfs € 35 per 100 kilo bereikbaar. Het aanbod van grondstoffen is overigens niet ruim. Dat geldt in eerste instantie voor de energierijke grondstoffen bietenpulp, citruspulp en sojahullen.

Het aanbod van bietenpulp daalt dit seizoen aanzienlijk. In eerste plaats is dat het gevolg van de tegenvallende bietenoogst in Europa. Daarnaast missen de sancties van de EU op de import van Russische bietenpulp hun uitwerking niet. Voor de Russische inval in Oekraïne was het land de belangrijkste leverancier van bietenpulp.

Ook de beschikbaarheid van citruspulp blijft beperkt. Het aanbod van Argentijnse sojahullen daalt de komende maanden, in vergelijking met de periode april tot september.

Eiwit voldoende beschikbaar

Van eiwitrijke grondstoffen is momenteel voldoende beschikbaar. Echter blijven de producten voorlopig duur. Het grondstoffenpakket bestaat momenteel uit sojaschroot, palmpitschilfers en lupinen. Daarnaast is er eiwit beschikbaar uit tarwe en tarwegries.

Een ruimere markt van grondstoffen is op korte termijn niet te verwachten. De energierijke grondstoffen blijven dit seizoen nog krap en worden vervangen door gerst en/of mais.

Prognose: prijsdaling A-brok.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over
28-07-2022 | Marktanalyse

Prijs A-brok dicht bij top

06-07-2022 | Marktanalyse

Prijs A-brok dicht bij de top

09-03-2022 | Marktanalyse

Prijs A-brok almaar hogerBeheer