Prijs af-land en bewaarpeen dichter op elkaar

13-10-2022 | |
Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

De beurs in Middenmeer noteerde eerder deze week € 1 lager voor C-/D-peen op € 22 tot € 24 per 100 kilo. Voor B-peen direct rooien wordt op de beurs in Emmeloord € 18 tot € 20 per 100 kilo genoteerd.

Het voelt nu wat rustiger aan op de peenmarkt. Er is de afgelopen weken al veel peen afgezet. De kwaliteit van de peen is goed. Het zijn mooie, lange wortelen. Ondertussen wordt de beschikbaarheid van peen groter en dat is te merken aan de prijzen, die staan iets onder druk.

De beurs in Middenmeer noteerde eerder deze week € 1 lager voor C-/D-peen op € 22 tot € 24 per 100 kilo. Voor B-peen direct rooien wordt op de beurs in Emmeloord € 18 tot € 20 per 100 kilo genoteerd. Dat is € 2,50 lager dan een week eerder. Voor B-peen uitgegroeid, geschikt voor bewaring, staat de notering op € 15 tot € 17 (+€ 0,25). De af-land- en bewaarnotering kruipen langzaam naar elkaar toe.

Minder vraag

De vraag is iets minder, omdat vanuit verschillende landen aanbod komt. In de Duitse regio Rijnland-Palts heeft de peen te lijden gehad van droogte en warm weer. Er is daar dit seizoen minder peen beschikbaar, dat lijkt op termijn gunstig voor de afzet van Nederlandse peen.

De meeste biologische peen gaat momenteel weg tussen € 35 tot € 40 per 100 kilo. De beurs in Emmeloord noteert tussen € 33 en € 40, afhankelijk van de bestemming en bijbehorende papieren.

Prognose: prijsdruk op korte termijn.

Meer prijsinformatie over peen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer