Prijs aardappelpersvezels stijgt € 3 per ton

12-10-2022 | |
Lossen van aardappelpersvezels. - Foto: Herbert Wiggerman
Lossen van aardappelpersvezels. - Foto: Herbert Wiggerman

De maisoogst is achter de rug. Dat gaf in het verleden bijproductenhandelaren vaak een extra uitdaging om afzet te vinden voor aardappelpersvezels.

Dit jaar zit de uitdaging juist in het voldoende beschikbaar hebben van vezels. Handelaren zijn veel tijd kwijt om producten op tijd bij afnemers te krijgen. Tevens gaat de prijs met € 3 per ton omhoog.

Wachttijd voor bierbostel

Melkveehouders die bierbostel in slurf ingekuild aangeleverd krijgen, moeten tot wel 6 weken wachten op product. Los gestort loopt de wachttijd ook nog wel op tot zeker 14 dagen. In de fritesindustrie blijft de beschikbaarheid van bijproducten terughoudend en resulteert dat in een prijsverhoging van 10 cent bij de aardappelstoomschillen. Inmiddels komt de prijs van het product op € 3,40 per procent drogestof uit.

Goede handel ruwvoer

De handel in ruwvoer loopt door. De vraag naar stro trekt aan en doordat veel rantsoenen op de bedrijven snel verteerbaar zijn, is er eveneens een goede vraag naar graszaadhooi. Een voorkeur voor roodzwenk hangt samen met een hogere prijs. Daardoor wordt Engels raai als goedkoper alternatief ingezet. De vraag naar weidehooi is er, maar het aanbod van kwalitatief goed weidehooi is maar klein.

Voederbieten zijn verkrijgbaar voor zo’n € 65 per ton geleverd op het bedrijf. Voeraardappelen en -wortelen zijn nog niet beschikbaar, waardoor ook nog geen prijzen worden genoemd.

Prognose: hogere prijzen.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer