Foto: Van Assendelft Fotografie
De aanvoer van bijproducten voor de varkenshouders is anders dan andere jaren. Een belangrijke invloed is het gegeven dat in de voedingsindustrie de productie niet verloopt volgens de normale patronen.
De domper die de coronaproblematiek bijvoorbeeld heeft gezet de afzet van bier en friet doordat de horeca niet functioneert is enorm. Deze weken is de daardoor biergistprijs gestegen, soms meerdere malen, doordat de beschikbaarheid terugviel. Wereldwijd was er op de gistmarkt een periode met drukkend aanbod van gedroogde biergist vanuit Azië. Momenteel valt echter de stroom verse (natte) gist terug.
Reststroom aardappel
Aardappelreststroom betreft voor de varkenshouderij de stoomschillen. Prijsverlaging door groeiend aanbod van de frietfabrieken zou normaal zijn geweest, terwijl nu de tarieven bijna wekelijks naar boven worden bijgesteld door ontbrekend volume. De prijs gaat met € 0,10 per procent droge stof tegelijk omhoog, maar ligt € 0,25 boven die van vorig jaar, toen de aardappelen erg schaars waren en daardoor de stoomschillen ook. De aardappelverwerkers draaien op de spaarbrander.
Personeel in fabrieken
De personele bezetting in tal van fabrieken is een tweede punt. Er wordt her en der met kleinere ploegen gewerkt, in aangepaste vorm om voldoende afstand in acht te kunnen nemen. Tarwegistconcentraat Protiwanze is niet verkrijgbaar. De fabriek heeft een maand de productie stopgezet omwille van technisch onderhoud, waarmee van tevoren rekening is gehouden (beperkt uitleveren, voorraad bufferen), maar kon niet weer opstarten. De tarwegistconcentraat-tarieven elders zijn al wat gestegen. De omhoog geschoten prijs van sojaproducten draagt er nog eens aan bij.
Prognose: opwaartse prijsdruk.
Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt