Doorgaan naar artikel

Prijs blankvleeskalveren moet veer laten

Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

Het stabiele niveau van de blankvleeskalveren de afgelopen weken blijkt niet houdbaar. Als gevolg van prijsdruk in Zuid-Europa daalt de gemiddelde notering met 7 cent naar een niveau van € 5,43 per kilo geslacht gewicht, exclusief btw.

Ook deze week moet er geld bij het karkas bij, vooral door tegenvallende prijzen voor voorvlees en bijproducten. Daar komt bij dat het hete weer in heel Europa inmiddels een flinke rem zet op de consumptie van kalfsvlees. Met name in Italië en Frankrijk staan prijzen onder druk en trekken de rest van Europa mee. Onzeker is wat er de komende weken met de prijs gaat gebeuren. Vanuit de aanbodkant is het nog altijd gunstig met niet veel kalveren en jonge slachtleeftijden. Aan de andere kant heeft de zomer niet de beste maanden.

Prijsdruk rosévleeskalveren

De prijzen van rosévleeskalveren staan onder druk. Het gemiddelde niveau voor jong- en oudrosé ligt rond € 5,07 per kilo geslacht gewicht, exclusief btw. Maximaal wordt nog € 5,10 per kilo betaald. Het aanbod aan slachtrijpe rosévleeskalveren is niet groot, maar wat ruimer dan voorgaande weken.

Handelaren merken dat kalverhouders nog wat willen leveren tegen meestal niet de beste prijzen, omdat de handel in de zomer trager gaat. Vanuit de vleesafzetkant is de markt moeizaam. Het warme weer in heel Europa drukt de consumptie, juist op het moment dat de vleesmarkt het al moeilijk heeft. Starters worden weer duurder verkocht. Er komt € 5 bij de prijs op, waardoor de gemiddelde notering nu € 390 per kalf af stal bedraagt. Net als voorgaande weken is het aanbod klein en werken de dure nuka’s door in de notering.

Prognose: prijsdruk blankvlees- en rosévleeskalveren, starters duurder.

Meer prijsinformatie over rosévleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Snel delen

Afbeelding
René Stevens

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin