Prijs Brent-olie stijgt naar hoogste niveau sinds 2014

18-01 | |
In Brazilië, ’s werelds grootste producent en exporteur van suiker, is het door de hoge brandstofprijzen aantrekkelijker om een groter deel van de geproduceerde suiker om te zetten in ethanol. Dat betekent minder suiker op de wereldmarkt. - Foto: Canva
In Brazilië, ’s werelds grootste producent en exporteur van suiker, is het door de hoge brandstofprijzen aantrekkelijker om een groter deel van de geproduceerde suiker om te zetten in ethanol. Dat betekent minder suiker op de wereldmarkt. - Foto: Canva

De prijs van een vat Brent-olie is dinsdag gestegen tot het hoogste niveau sinds oktober 2014.

De prijs wordt aangejaagd door de sterke vraag naar olie en de afgenomen zorgen over de impact van de omikronvariant op de economie. Daarnaast zijn er zorgen over verstoringen van de olieleveringen uit het Midden-Oosten na de vermoedelijke drone-aanval door Jemenitische Houthi-rebellen op het olierijke Abu Dhabi.

Afspraken over olieproductie

De prijs van een vat Brent-olie (van 159 liter) steeg in Singapore naar een piek van $ 87,55. Sinds begin dit jaar zijn de olieprijzen al ongeveer 10% gestegen, vooral door optimisme bij handelaren dat de omikronvariant van het coronavirus het economisch herstel van de crisis niet ernstig zal dwarsbomen. De olieprijzen staan sinds afgelopen najaar op een hoog niveau, mede dankzij die mondiale coronazorgen. Het kartel van olieproducerende landen uit het Midden-Oosten en Rusland, OPEC+, verwacht dat de vraag naar olie groot zal blijven. Om de prijzen op een gewenst niveau te houden, maken deze landen afspraken over de productievolumes. Elke maand gaat de productie met 400.000 vaten per dag omhoog, is de afspraak. De prijs blijft hiermee hoog.

Meer ethanol, minder suiker

De hoge olieprijzen werken door in de levensmiddelenketen. Fabrikanten hebben aan alle kanten te maken met hoge kosten. De groeiende vraag naar bepaalde grondstoffen voor de productie van ethanol, zoals suiker, mais en tarwe, beïnvloeden de beschikbaarheid en prijzen hiervan in andere markten. Zo wordt het in Brazilië, ’s werelds grootste producent en exporteur van suiker, door de hoge brandstofprijzen aantrekkelijker om een groter deel van de geproduceerde suiker om te zetten in ethanol. Dat betekent minder suiker op de wereldmarkt, en een stijgende suikerprijs. In de Verenigde Staten wordt een derde van alle geoogste mais verwerkt tot ethanol. In de EU krijgt 10% van alle mais die bestemming, en 3% van alle tarwe die hier wordt geoogst.

De levensmiddelenketen kampt daarnaast ook al met hoge kosten van transport. Rabobank verwacht dat de prijzen van de belangrijkste grondstoffen voor voedsel in 2022 hoog zullen blijven door de hoge kosten in de keten.

Medeauteurs: Lydia van Rooijen, Jan Engwerda, Kirsten Graumans

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer